BibTex RIS Cite

Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen

Year 2001, Issue: 3, 1 - 15, 01.09.2001

Abstract

Son dönemlerin çok sık duyduğumuz sözcüklerinden biri “küreselleşme”, bazen ekonomik ilişkilerin yoğunlaşması, mal ve hizmetlerle emek ve sermayenin artan bir serbestlikle tüm dünyada dolaşması, bazen kültür, inanç ve ideallerin benzeşmesi olarak tanımlanmaktadır. Çok genel bir ifadeyle, küreselleşme, her tür değer ve birikimin ulusal sınırları aşarak dünya çapında yaygınlaşması şeklinde, tanımlanabilir. Ekonomik açıdan bakıldığında ise, küreselleşme, üretim, ticaret ve sermaye ile işgücü hareketlerinin önündeki engellerin kalkması ve teknolojinin gelişen bilgi toplumu çerçevesinde yaygın kullanımının sağlanarak, dünyanın tek bir pazarda buluşmasıdır. Ekonomik anlamda küreşelleşme süreci, bir bütün olarak dünya refahını artırmakta, ancak dünya refah dağılımında, özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkeleri aleyhine sonuçlar getirmektedir. Kuralsızlaştırma ve liberalleşmeden güç alan küreselleşmenin uluslar arası düzeyde yönlendirme ve müdahalae mekanizmalarıyla donatılmazsa, az gelişmiş ülkeler açısından savunulamayacağını ifade etmek gerekir.

Year 2001, Issue: 3, 1 - 15, 01.09.2001

Abstract

Globalization is one of the most used word that wehave started to hear in recent times. As it can signify a very close economical relations it also can define abolishing any rules wich do not allow global trade and free labour exchange.In addition to these, globalization, in general,seems to be requring a world in which cultural and moral values, more correctly,values of any sort are to be opened up to the world. However, if globalization is considered just from ekonomical point one can say that it aims to make the world one big market where there is nothig to prevent free trade and free labour change.In order to achive this,it requires highly developed commucation technology and its widespread use. Globalization in economical term seems to be creating prosperity in general around the whole world but the distrubiton of prosperity have not been fair and just particularly for African and Middle East Countries. For globalization is supported and reinforced by liberalization and deregulation. However, if globalization is not controlled and regulated by some international forces it should be said that globilized world would offer nothing for undeveloped and developing countries.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53JT42ZT
Journal Section Articles
Authors

Ömer Gürkan This is me

Publication Date September 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 3

Cite

APA Gürkan, Ö. (2001). Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(3), 1-15.
AMA Gürkan Ö. Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen. İLKE. September 2001;(3):1-15.
Chicago Gürkan, Ömer. “Küreselleşme Ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 3 (September 2001): 1-15.
EndNote Gürkan Ö (September 1, 2001) Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 1–15.
IEEE Ö. Gürkan, “Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen”, İLKE, no. 3, pp. 1–15, September 2001.
ISNAD Gürkan, Ömer. “Küreselleşme Ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 (September 2001), 1-15.
JAMA Gürkan Ö. Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen. İLKE. 2001;:1–15.
MLA Gürkan, Ömer. “Küreselleşme Ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 3, 2001, pp. 1-15.
Vancouver Gürkan Ö. Küreselleşme ve Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen. İLKE. 2001(3):1-15.