BibTex RIS Cite

Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar

Year 2001, Issue: 3, 35 - 60, 01.09.2001

Abstract

Uluslararası ekonomik ve mali kuruluşlar; ülkeler arasındaki ekonomi, bilim, ticaret, eğitim, teknik, politik, kültürel, siyasal konularda işbirliğinin her ülkenin çıkarına olacağı inancıyla kurulmuştur. Söz konusu kuruluşların amacı, ülkeler arasındaki her türlü konuda bilgi alışverişini sağlamak ve böylece dünya düzenini dengede tutmaktır. Bu amaçla, üye ülkeler diğer ülkeler ile veya kuruluşlarla karşılıklı işbirliği çerçevesinde faaliyetlerini düzenli bir şekilde sürdürmektedirler. Hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler, karşılaştıkları sorunları uluslararası ekonomik ve mali bütünleşmeler ile çözümleme veya hafifletme imkanına sahiptirler. Ekonomik ve mali bütünleşmelerin avantajlarından söz etmek gerekirse piyasa genişliğinin ve üretim ölçeği büyümesinin sağladığı yararlar, dışsal ekonomiler, rekabet ve pazarlık gücünün artması gibi faktörler ülkeleri bu tür oluşumlara katılmaya davet etmektedir. Bu makalede, II. Dünya Savaşı’ ndan sonra hızlı bir şekilde artış gösteren uluslararası ekonomik ve mali kuruluşlar dünya boyutunda ve bölgesel boyutta olmak üzere iki konumda ele alınmaktadır.

Year 2001, Issue: 3, 35 - 60, 01.09.2001

Abstract

International economic and financial institutions have been established on the belief of maintaining benefit of each country in the fields of economic, science, trade, education, technical, political, cultural, political co-operations. Aims of institutions of issue are to provide flow of information on any subject among countries and thanks to this exchange to keep the world order in a balance. For that reason member countries carry out their relations regularly within the framework of mutual co-operation with the other countries or institutions. Not only developed countries but also developing countries have the facility of solving their problems by means of economic or financial integrations or reliefing their problems by using these instruments. If you like to mention about advantages of economic and financial integrations, they are as follows: advantages of a big market and increasing of production scale, external economies, competition ve increasing bargain power. All these factors invite countries to such institutions. In this article, we have tried to dealth with the international economic and financial institutions which have international scale and regional scales.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA53JV43AB
Journal Section Articles
Authors

MUHAMMED Karataş This is me

NURSEN Vatansever This is me

Publication Date September 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 3

Cite

APA Karataş, M., & Vatansever, N. (2001). Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(3), 35-60.
AMA Karataş M, Vatansever N. Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar. İLKE. September 2001;(3):35-60.
Chicago Karataş, MUHAMMED, and NURSEN Vatansever. “Uluslararası Ekonomik Ve Mali Kuruluşlar”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 3 (September 2001): 35-60.
EndNote Karataş M, Vatansever N (September 1, 2001) Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 35–60.
IEEE M. Karataş and N. Vatansever, “Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar”, İLKE, no. 3, pp. 35–60, September 2001.
ISNAD Karataş, MUHAMMED - Vatansever, NURSEN. “Uluslararası Ekonomik Ve Mali Kuruluşlar”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 (September 2001), 35-60.
JAMA Karataş M, Vatansever N. Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar. İLKE. 2001;:35–60.
MLA Karataş, MUHAMMED and NURSEN Vatansever. “Uluslararası Ekonomik Ve Mali Kuruluşlar”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 3, 2001, pp. 35-60.
Vancouver Karataş M, Vatansever N. Uluslararası Ekonomik ve Mali Kuruluşlar. İLKE. 2001(3):35-60.