Research Article
BibTex RIS Cite

Perception of the Religion in High School Philosophy Curriculum and the IdeologicalBackground

Year 2015, Volume: 2 Issue: 4, 329 - 341, 31.12.2015
https://doi.org/10.30523/mutefekkir.130263

Abstract

A top title under which republic, education, philosophy and religion are used together must be interesting for people who are interested in the issue as key concepts in explaining the course of contemporary thought in Turkey. Yet, this study doesn‘t focus on debates among materialist or idealist movements appearing during Tanzimat Period, or on the issue of how religion or metaphysical problems are discussed in high-school coursebooks of philosophy. This study aims only at directing attentions over the curriculum in outline. Moreover, it, at least, brings forward the discussion of the large body of knowledge centralising the problem of religion in teaching philosophy. It also aims at detecting the ideological background responsible for the composition of the curriculum. Attracting attentions on the curriculum will of course provoke the minds towards interesting issues implied by concepts such as westernisation, republic, metaphysics, religion, and philosophy.

Cumhuriyet Dönemi Lise Felsefe Müfredatlarında Din Algısı ve İdeolojik Arka Plan

Year 2015, Volume: 2 Issue: 4, 329 - 341, 31.12.2015
https://doi.org/10.30523/mutefekkir.130263

Abstract

Cumhuriyet, eğitim, felsefe ve din kavramlarının bir arada kullanıldıkları bir üst başlık Türkiye‘de çağdaş düşüncenin seyrini açıklamada anahtar kavramlar olarak konuyla ilgili olanlar açısından çok dikkat çekici olsa gerektir. Fakat bu çalışma, Tanzimat döneminde yoğun bir şekilde kendini gösteren materyalist ve idealist akımlar arasındaki tartışmaları veya lise felsefe ders kitaplarında dinin veya metafizik problemlerin nasıl tartışıldığı meselesi üzerinde yoğunlaşmamaktadır. Bu çalışma, kabataslak bir şekilde sadece müfredat üzerine dikkatleri çevirmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte Cumhuriyet dönemindeki felsefe öğretiminde din problemini merkeze alarak geniş bir müktesebatı tartışmayı en azından gündeme getirmektedir. Ayrıca çalışmanın bir diğer amacı da programları oluşturan ideolojik altyapıyı tespit etmektir. Elbette ki müfredat üzerine kabataslak dikkat çekmek bile batılılaşma, cumhuriyet, metafizik, din, felsefe gibi kavramların ima ettiği ilgi çekici konulara zihni kışkırtmaya yetecektir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Osman Zahid Çifçi

Zübeyir Ovacık

Publication Date December 31, 2015
Submission Date December 7, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 2 Issue: 4

Cite

ISNAD Çifçi, Osman Zahid - Ovacık, Zübeyir. “Cumhuriyet Dönemi Lise Felsefe Müfredatlarında Din Algısı Ve İdeolojik Arka Plan”. Mütefekkir 2/4 (December 2015), 329-341. https://doi.org/10.30523/mutefekkir.130263.

Aksaray Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi dergisi Mütefekkir, her yılın 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerinde olmak üzere basılı ve online olarak yayınlanan, uluslararası akademik ve hakemli bir dergidir.