Review
BibTex RIS Cite
Year 2022, , 18 - 28, 27.12.2022
https://doi.org/10.46572/naturengs.1143413

Abstract

References

  • Referans 1 Tuzlacı, E. (2011). Türkiye'nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri, Alfa yayınları, Document Type: Book, ISBN: 9786051063485, Istanbul.
  • Referans2 Yücel, E., Şengün, İ., Çoban, Z. (2012). Afyonkarahisar çevresinde gıda olarak tüketilen yabani otlar ve tüketim biçimleri. Biological Diversity and Conservation, 5 (2): 95-105.
  • Referans 3 Baytop, T. (1984). Türkiye’de bitkiler ile tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniv. Yayınları No: 3255, Eczacılık Fak. Yayınları No: 40, İstanbul.
  • Referans4 Erdogrul, O.T., Ates, A. (2003). Antimicrobial activities of various medicinal and commercial plant extracts, Turkish Journal of Biology, 27, 157–163.
  • Referans5 Faydaoğlu, E., Surucuoglu, M.S. (2011). Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), 52-67.
  • Referans6 Ozturk, M., Ozcelik, H. (1991). Useful plants of East Anatolia, Siirt İlim, Spor, Kültür ve Arastırma Vakfı, Document Type: Book, Ankara.
  • Referans7 Yücel, E., Tapırdamaz, A., Yücel Şengün, İ., Yılmaz, G., Ak, A. (2011). Determining the usage ways and nutrient contents of some wild plants around Kisecik Town (Karaman/Turkey), Biological Diversity and Conservation, 4(3), 71-82.
  • Referans8 Tosun, F., Kızılay, A., Sener, Ç., Vural, B., Palittapongarnpim, M. (2004). Antimycobacterial activity of some Turkish plants, Pharmaceutical Biology, 42, 39- 43.
  • Referans9 Okcu, Z., Kaplan, B. (2018). Doğu Anadolu Bölgesinde gıda olarak kullanılan yabani bitkiler, Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 6(3), 260-265.
  • Referans10 Siyamoglu, B. (1984). Ege Bölgesinde insan beslenmesinde kullanılan bazı yabani otlar (silcan, karakan, pirzola kekiği ve kudret narı) üzerinde araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(3), 75–88.
  • Referans11 Munzuroglu, O., Karatas, F., Gür, N. (2000). Isgın (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması, Turk J Biol 24, 397–404, TÜBITAK.
  • Referans12 Shokravi, A., Agha, N.K. (1997). Synthesis of 1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-9-ethoxy 10-hydroxy-1-anthracenone (OEHA), Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 16, 10–15.
  • Referans13 Yıldız, S. (2014). Yukarı Fırat Havzasında yetişen kenger (gundelia tournefortii L.), güllük (eremurus spectabilis m. bieb.) ve ışkın (rheum ribes L.) bitkilerindeki polifenollerin ve bazı metallerin tayini, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans14 Meral, N. (2017). The effect of different temperatures on antioxidant activity and phenolic profile of the rheum ribes, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J AGR SCI), 27(1), 88-94.
  • Referans15 Atasoy, N. (2010). Van bölgesinde yetişen endemik bitkilerde pro-vitamin A(Β-karoten) tayini, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(2), 134-142.
  • Referans16 Doğan, S. (2016). Gevaş (Van) ilçesinde yöresel olarak taze tüketilen bazı yabani bitkiler ve besin değerlerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Referans17 Nasrollahzadeh, M., Mahamb, M.S., Mohammad, S. (2015). Green synthesis of CuO nanoparticles by aqueous extract of Gundelia tournefortii and evaluation of their catalytic activity for the synthesis of N-monosubstituted ureas and reduction of 4-nitrophenol, Journal of Colloid and Interface Science, 455, 245–253.
  • Referans18 Haghi, G., Hatami, A., Arshi, G. (2011). Distribution of caffeic acid derivatives in gundelia tournefortii L, Food Chemistry, 124, 1029–1035.
  • Referans19 Çöteli, E., Erden, Y., Karataş, F. (2013). Investigation of amounts of malondialdehyde, glutathione and vitamins with total antioxidan capacity in plant mentha polegium L., Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science, 17(2), 4-10,
  • Referans20 Oskay, M., Aktas, K., Sari, D., Azeri, C. (2007). A comparative study of antimicrobial activity using well and disk diffusion method on asphodelus aestivus (liliaceae), Ekoloji, 16(62), 62-65.
  • Referans21 Gülçin, İ., Oktay, M., Kireçci, E., Küfrevioğlu, Ö.İ. (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (pimpinella anisum L.) seed extracts, Food Chemistry, 83, 371-382.
  • Referans22 Badayman, M., Dinçel, E., Alçay, A.Ü. (2018). Ciris herb and its use in Turkish cuisine, Aydın Gastronomy, 2 (1), 51-55, 2018.
  • Referans23 Karataş, F., Bektaş, İ., Birişik, A., Aydın, Z., Kurtul, A. (2011). Çiriş otu’nda (asphodelus aestivus l.) suda çözünen bazı bileşiklerin araştırılması, SDU Journal of Science, 6(1), 35-39.
  • Referans24 Peksel, A., Imamoglu, S. (2009). Antioxidative properties of extracts from Asphodelus aestivus brot (Liliaceae), Annals of Nutrition and Metabolism, 55, 596 -596.
  • Referans25 Pourfarzad, A., Najafi, M.B.H., Khodaparast, M.H.H., Khayyat, M.H., Malekpour, A. (2014). Fractionation of eremurus spectabilis fructans byethanol: Box– Behnken design and principal component analysis, Carbohydrate Polymers, 106, 374-383.
  • Referans26 Çöteli, E., Karataş, F. (2015). Investigation of amounts of glutathione and vitamins with total antioxidant capacity in leaves of plant tragopogon reticulatus, GÜFBED/GUSTIJ (2015) 5 (2), 78-86

WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AND MEDICINE IN ELAZIG AND MALATYA

Year 2022, , 18 - 28, 27.12.2022
https://doi.org/10.46572/naturengs.1143413

Abstract

This study investigated the vitamin contents and health benefits of nine wild plants consumed as food, medicine, or animal feed in and around Elazığ and Malatya, Turkey. The study introduced Rheum ribes, Gundelia tournefortii, Tragopogon reticulatus, Urtica dioica, Asphodelus aestivus, Medicago sativa, Nasturtium officinale, Mentha pulegium, and Capsella pastoris. The results showed that the nine wild plants were common ingredients in Turkish cuisine and had numerous health benefits

References

  • Referans 1 Tuzlacı, E. (2011). Türkiye'nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri, Alfa yayınları, Document Type: Book, ISBN: 9786051063485, Istanbul.
  • Referans2 Yücel, E., Şengün, İ., Çoban, Z. (2012). Afyonkarahisar çevresinde gıda olarak tüketilen yabani otlar ve tüketim biçimleri. Biological Diversity and Conservation, 5 (2): 95-105.
  • Referans 3 Baytop, T. (1984). Türkiye’de bitkiler ile tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniv. Yayınları No: 3255, Eczacılık Fak. Yayınları No: 40, İstanbul.
  • Referans4 Erdogrul, O.T., Ates, A. (2003). Antimicrobial activities of various medicinal and commercial plant extracts, Turkish Journal of Biology, 27, 157–163.
  • Referans5 Faydaoğlu, E., Surucuoglu, M.S. (2011). Geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılması ve ekonomik önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 11(1), 52-67.
  • Referans6 Ozturk, M., Ozcelik, H. (1991). Useful plants of East Anatolia, Siirt İlim, Spor, Kültür ve Arastırma Vakfı, Document Type: Book, Ankara.
  • Referans7 Yücel, E., Tapırdamaz, A., Yücel Şengün, İ., Yılmaz, G., Ak, A. (2011). Determining the usage ways and nutrient contents of some wild plants around Kisecik Town (Karaman/Turkey), Biological Diversity and Conservation, 4(3), 71-82.
  • Referans8 Tosun, F., Kızılay, A., Sener, Ç., Vural, B., Palittapongarnpim, M. (2004). Antimycobacterial activity of some Turkish plants, Pharmaceutical Biology, 42, 39- 43.
  • Referans9 Okcu, Z., Kaplan, B. (2018). Doğu Anadolu Bölgesinde gıda olarak kullanılan yabani bitkiler, Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 6(3), 260-265.
  • Referans10 Siyamoglu, B. (1984). Ege Bölgesinde insan beslenmesinde kullanılan bazı yabani otlar (silcan, karakan, pirzola kekiği ve kudret narı) üzerinde araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(3), 75–88.
  • Referans11 Munzuroglu, O., Karatas, F., Gür, N. (2000). Isgın (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması, Turk J Biol 24, 397–404, TÜBITAK.
  • Referans12 Shokravi, A., Agha, N.K. (1997). Synthesis of 1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-9-ethoxy 10-hydroxy-1-anthracenone (OEHA), Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering, 16, 10–15.
  • Referans13 Yıldız, S. (2014). Yukarı Fırat Havzasında yetişen kenger (gundelia tournefortii L.), güllük (eremurus spectabilis m. bieb.) ve ışkın (rheum ribes L.) bitkilerindeki polifenollerin ve bazı metallerin tayini, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Referans14 Meral, N. (2017). The effect of different temperatures on antioxidant activity and phenolic profile of the rheum ribes, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J AGR SCI), 27(1), 88-94.
  • Referans15 Atasoy, N. (2010). Van bölgesinde yetişen endemik bitkilerde pro-vitamin A(Β-karoten) tayini, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(2), 134-142.
  • Referans16 Doğan, S. (2016). Gevaş (Van) ilçesinde yöresel olarak taze tüketilen bazı yabani bitkiler ve besin değerlerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.
  • Referans17 Nasrollahzadeh, M., Mahamb, M.S., Mohammad, S. (2015). Green synthesis of CuO nanoparticles by aqueous extract of Gundelia tournefortii and evaluation of their catalytic activity for the synthesis of N-monosubstituted ureas and reduction of 4-nitrophenol, Journal of Colloid and Interface Science, 455, 245–253.
  • Referans18 Haghi, G., Hatami, A., Arshi, G. (2011). Distribution of caffeic acid derivatives in gundelia tournefortii L, Food Chemistry, 124, 1029–1035.
  • Referans19 Çöteli, E., Erden, Y., Karataş, F. (2013). Investigation of amounts of malondialdehyde, glutathione and vitamins with total antioxidan capacity in plant mentha polegium L., Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science, 17(2), 4-10,
  • Referans20 Oskay, M., Aktas, K., Sari, D., Azeri, C. (2007). A comparative study of antimicrobial activity using well and disk diffusion method on asphodelus aestivus (liliaceae), Ekoloji, 16(62), 62-65.
  • Referans21 Gülçin, İ., Oktay, M., Kireçci, E., Küfrevioğlu, Ö.İ. (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (pimpinella anisum L.) seed extracts, Food Chemistry, 83, 371-382.
  • Referans22 Badayman, M., Dinçel, E., Alçay, A.Ü. (2018). Ciris herb and its use in Turkish cuisine, Aydın Gastronomy, 2 (1), 51-55, 2018.
  • Referans23 Karataş, F., Bektaş, İ., Birişik, A., Aydın, Z., Kurtul, A. (2011). Çiriş otu’nda (asphodelus aestivus l.) suda çözünen bazı bileşiklerin araştırılması, SDU Journal of Science, 6(1), 35-39.
  • Referans24 Peksel, A., Imamoglu, S. (2009). Antioxidative properties of extracts from Asphodelus aestivus brot (Liliaceae), Annals of Nutrition and Metabolism, 55, 596 -596.
  • Referans25 Pourfarzad, A., Najafi, M.B.H., Khodaparast, M.H.H., Khayyat, M.H., Malekpour, A. (2014). Fractionation of eremurus spectabilis fructans byethanol: Box– Behnken design and principal component analysis, Carbohydrate Polymers, 106, 374-383.
  • Referans26 Çöteli, E., Karataş, F. (2015). Investigation of amounts of glutathione and vitamins with total antioxidant capacity in leaves of plant tragopogon reticulatus, GÜFBED/GUSTIJ (2015) 5 (2), 78-86
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Review
Authors

Ayşe Biçer 0000-0003-4514-5644

Publication Date December 27, 2022
Submission Date July 12, 2022
Acceptance Date October 12, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Biçer, A. (2022). WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AND MEDICINE IN ELAZIG AND MALATYA. NATURENGS, 3(2), 18-28. https://doi.org/10.46572/naturengs.1143413