TR
EN
Finansal Yakınsamanin Yapısal Kırılmalı Birim Kök Testleri ile Analizi
Öz
Son yirmi yılda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan finansal serbestleşme süreci hem finansal gelişmeyi desteklemiş hem de gelişmiş ülkeler ile aralarındaki bilgi açığını azaltmıştır. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümeyi gerçekleştirmelerini, yatırımlar için gerekli fonları sağlamalarını ve gelişmiş ülkelerin yaşam standartlarına ulaşmalarını daha da önemli hale getirmiştir. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerdeki finansal sistemlerin gelişmiş ülkelerdekine oldukça yakın bir düzeye ulaştığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, yükselen piyasa ekonomisi olarak tanımlanan ülkelerin, gelişmiş finansal sistemlere sahip ülkelerin finansal sistemlerine yakınsayıp yakınsamadıklarını araştırmaktır. Bu çalışmada, seçilmiş 12 gelişmekte olan piyasa ekonomisindeki finansal gelişmenin referans alınan 5 gelişmiş ülkeye yakınsaması yapısal kırılmalı panel birim kök testleri ile analiz edilmektedir. 1996-2016 dönemini kapsayan analizde, finansal gelişme göstergeleri kullanılarak hesaplanan finansal gelişme endeksi elde edilmiştir. Elde edilen serilere daha sonra yapısal kırılmalı KPSS ve Fourier KPSS panel birim kök testleri uygulanmıştır. Analiz bulgularına göre, seçilmiş yükselen piyasa ekonomilerindeki finansal gelişmeler, gelişmiş ekonomilerin finansal sistemlerine yakınsama göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- Aghion, P., Peter, H. & David, M. F. (2005). The Effect of Financial Development on Convergence: Theory and Evidence. Quarterly Journal of Economics,120 (1):173-222.
- Allen, F. & Gale, D. (2000). Comparing Financial Systems. Cambridge University Press.
- Antzoulatos, A. A., Panopoulou, E. & Tsoumas, C. (2011). Do Financial Systems Converge?. Review of International Economics.
- Apergis, N., Christina, C. & Miller, S. M. (2010). Convergence Patterns in Financial Development: Evidence from Club Convergence. University of Connecticut Department of Economics Working Paper Series.
- Asteriou, D., Karagianni, S. & Siriopoulos, C. (2011). Testing the Convergence Hypothesis Using Time Series Techniques: The Case of Greece. Journal of Applied Business Research,18(2): 125-130.
- Bahadır, B. & Valev, N. (2015). Financial Development Convergence. Journal of Banking Finance, No: 56.
- Beck, T. & Patrick, H. (2008). Finance for all?: Policies and Pitfalls in Expanding Access. Vol. 41792, World Bank Publications.
- Becker, R., Enders, W. & Lee, J. (2006). A Stationarity Test in The Presence of an Unknown Number of Smooth Breaks. Journal of Time Series Analysis, 27(3): 381-409.
Details
Primary Language
English
Subjects
Comparative Economic Systems
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 31, 2024
Submission Date
August 28, 2024
Acceptance Date
December 17, 2024
Published in Issue
Year 1970 Volume: 6 Number: 2