In this study, the change of the gas loss in
the carbonated beverages depending on the different temperature and pet bottle
thickness was investigated experimentally. In order to examine the effect of
these basic parameters on the time-dependent reduction of carbon dioxide gas in
carbonated beverages, a 2.5 liter cola beverage was considered. In the study,
the two main production stations were evaluated separately, and their
production conditions and effects were considered as variable. The
time-dependent change in the amount of gas contained in the beverage by
temperature, pressure, and PET bottle material distribution, which are
production inputs, was investigated separately by taking samples from a 2.5
liter cola beverage production line. In this context, 2.5 liters of cola
beverage production conditions are examined in detail and variables are
determined via filler and PET blowing process parameters. According to the
experimental results obtained, production conditions of filling and PET blowing
units were restructured and ideal production conditions were defined and
contributed to serial production.
Bu çalışma
kapsamında gazlı içeceklerde zamanla oluşan gaz kaybının farklı sıcaklık ve pet
şişe kalınlığına bağlı olarak değişimi deneysel olarak incelenmiştir. Bu temel
parametrelerin gazlı içecek içerisindeki karbondioksit gazının zamana bağlı
olarak azalmasına etkisini inceleyebilmek için 2,5 litrelik PET ambalajlı
kolalı içecek dikkate alınmıştır. Çalışmada iki ana üretim istasyonu ayrı ayrı
değerlendirilerek kendine has üretim şartları ve etkileri değişken olarak ele
alınmıştır. 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek üretim hattından
numuneler alınarak, üretim girdileri olan sıcaklık, basınç ve PET şişe malzeme
dağılımının içecek içinde ihtiva ettiği gaz miktarının zamana bağlı değişimi
ayrı ayrı araştırılmıştır. Bu kapsamda 2,5 litrelik PET ambalajlı kolalı içecek
üretim şartları detaylıca incelenmiş, dolum ve PET şişirme proses parametreleri
üzerinden değişkenler belirlenmiştir. Elde edilen deneysel veriler
sonucuna göre dolum ve PET şişirme üniteleri üretim şartları yeniden
yapılandırılmış ve ideal üretim şartları tanımlanarak seri üretim için katkı
sağlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Mechanical Engineering |
Journal Section | Mechanical Engineering |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2018 |
Submission Date | June 13, 2017 |
Acceptance Date | August 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 |