BibTex RIS Cite

KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ

Year 2016, Volume: 5 Issue: 1, 19 - 36, 11.07.2016
https://doi.org/10.28948/ngumuh.239351

Abstract

Kitosan, kitinin kısmen veya tamamen deastilasyonuyla elde edilen değişik moleküler ağrılıktaki bileşikler için kullanılan genel bir terimdir. Doğada yaygın ve bol miktarda bulunması, yüksek canlılara karşı toksik etki göstermemesi, mikroorganizmaları inhibe etmesi, biyolojik olarak parçalanabilmesi, biyo-uyumlu olması, kimyasal ve fiziksel özellikleri bakımından diğer birçok biyopolimere göre üstün özellikler göstermesi nedeniyle kitosan başta gıda olmak üzere su, ilaç, kozmetik, ziraat, tıp, kâğıt, tekstil, mikrobiyoloji, immünoloji, biyoteknoloji, ters osmoz membranları gibi birçok alanda kullanım olanağı bulmaktadır. Bu derleme, kitosanın antimikrobiyal aktivitesi ve etki mekanizması, antimikrobiyal aktivitesini etkileyen faktörler ve gıda endüstrisinde kullanımı ile ilgili bilgileri içermektedir. Anahtar Kelimeler: Kitosan, antimikrobiyal aktivite, etki mekanizması, gıda

CHITOSAN AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES

Year 2016, Volume: 5 Issue: 1, 19 - 36, 11.07.2016
https://doi.org/10.28948/ngumuh.239351

Abstract

Chitosan is a collective name used for a group of compounds having various molecular weights, which are produced from chitin by partially or fully de-acetylating. Because of its distinctive biological and physicochemical properties, including non-toxic, biocompatible, biodegradable, antimicrobial, antioxidant, anticancer and non-antigenic activities, chitosan has found many applications in different areas such as: food, water treatment, pharmaceutical, cosmetics, agriculture, biomedical, paper, textile, microbiology, immunology, biotechnology and reverse osmosis membranes. This review gives information about antimicrobial activity of chitosan, its mode of action against microorganisms, factors affecting its antimicrobial activity and its application in food industry. Keywords: Chitosan, antimicrobial activity, mode of action, food

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA44EH49EF
Journal Section Articles
Authors

Zeliha Yıldırım This is me

Nilgün Öncül This is me

Metin Yıldırım This is me

Publication Date July 11, 2016
Submission Date July 11, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Yıldırım, Z., Öncül, N., & Yıldırım, M. (2016). KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5(1), 19-36. https://doi.org/10.28948/ngumuh.239351
AMA Yıldırım Z, Öncül N, Yıldırım M. KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ. NOHU J. Eng. Sci. July 2016;5(1):19-36. doi:10.28948/ngumuh.239351
Chicago Yıldırım, Zeliha, Nilgün Öncül, and Metin Yıldırım. “KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5, no. 1 (July 2016): 19-36. https://doi.org/10.28948/ngumuh.239351.
EndNote Yıldırım Z, Öncül N, Yıldırım M (July 1, 2016) KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5 1 19–36.
IEEE Z. Yıldırım, N. Öncül, and M. Yıldırım, “KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ”, NOHU J. Eng. Sci., vol. 5, no. 1, pp. 19–36, 2016, doi: 10.28948/ngumuh.239351.
ISNAD Yıldırım, Zeliha et al. “KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 5/1 (July 2016), 19-36. https://doi.org/10.28948/ngumuh.239351.
JAMA Yıldırım Z, Öncül N, Yıldırım M. KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ. NOHU J. Eng. Sci. 2016;5:19–36.
MLA Yıldırım, Zeliha et al. “KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 1, 2016, pp. 19-36, doi:10.28948/ngumuh.239351.
Vancouver Yıldırım Z, Öncül N, Yıldırım M. KİTOSAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİ. NOHU J. Eng. Sci. 2016;5(1):19-36.

download