Bu çalışmada, 38 mm çapında düz ve mikro boyutta yapılandırılmış bakır bir yüzey üzerinde n-pentan ve CuOpentan
nano akışkanının çekirdek kaynama ısı transfer karakteristikleri deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler
atmosfer basıncı altında ve doymuş kaynama şartlarında gerçekleştirilmiştir. Bu deneysel çalışmada, tel erozyon
yöntemi ile bir adet iyileştirilmiş yüzey hazırlanmış ve bu yüzeyden deneysel olarak elde edilen ısı transfer
katsayıları düz yüzeyden elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Deneysel sonuçlar, temel akışkan içerisinde
nano partiküllerin varlığının ısı transferini önemli ölçüde etkilediğini ve bu artışın yüksek nano partikül
konsantrasyonlarında daha baskın olduğunu göstermiştir.
In this study, the nucleate boiling heat transfer characteristics of n-pentane and CuO-pentane nanofluids are
experimentally investigated on a smooth and a micro-structured circular brass surface of 38 mm diameter. The
experiments are carried out at saturated conditions and under atmospheric pressure. In this experimental study,
an enhanced surface is prepared by using wire erosion technique and the obtained heat transfer coefficients from
this surface are compared with those of the smooth surface. The experimental results showed that the presence of
nanoparticles in the base fluid influences the heat transfer coefficient and the enhancement due to its presence is
seen to be higher for higher mass fraction nanofluid.
Subjects | Mechanical Engineering |
---|---|
Journal Section | Mechanical Engineering |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2017 |
Submission Date | November 7, 2016 |
Acceptance Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |