In this work, pressing pressure on microstructure and mechanical properties of non-alloyed powder metallurgy
(PM) steels were investigated. The mixed powders prepared in the predetermined proportions were pressed
unidirectionally under 650, 700, 750, 800 and 850 MPa. Samples of the tensile experiment were turned into
blocks by squeezing with the mould which had been prepared according to ASTM (E 8M) standards of powder
metal material tension sample. The pressed samples were sintered at argon atmosphere at 1200ºC for 1 hour. The
microstructure of the PM steels was characterised by optic microscope, SEM and EDS. Results indicated that
PM steel pressed at 750 MPa showed the highest values of yield strength and ultimate tensile strength. However,
when the amount of pressing pressure increased from 750 MPa to 850 MPa, yield strength, ultimate tensile
strength and elongation decreased.
Powder metallurgy powder metallurgy steels pressing pressure microstructure mechanical properties
Bu çalışmada, toz metalürjisi (TM) ile üretilen alaşımsız çeliklerde presleme basıncının mikroyapı mekanik
özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Belirlenen kimyasal kompozisyonda karıştırılan tozlar, ASTM (E 8M)
toz metal malzeme standartlarına uygun çekme numunesi şeklindeki kalıpta 650, 700, 750, 800 ve 850 MPa
presleme basıncılarında tek yönlü sıkıştırılarak blok haline getirilmiştir. Presleme işlemi gerçekleştirilen
numuneler argon atmosferinde 1200°C sinterleme sıcaklığında 1 saat sinterlenmiştir. Üretimi gerçekleştirilen
TM çeliklerinin mikroyapısı optik mikroskop, SEM ve EDS ile karakterize edilmiştir. Sonuçlar 750 MPa’da
preslenmiş TM çeliklerin en yüksek akma dayanımına ve çekme dayanımına sahip olduğunu göstermiştir. Fakat
presleme basıncının 750 MPa’dan 850 MPa’a çıkması ile akma dayanımı ve çekme dayanımı düşmüştür.
Subjects | Material Production Technologies |
---|---|
Journal Section | Materials and Metallurgical Engineering |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2017 |
Submission Date | June 10, 2016 |
Acceptance Date | September 3, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |