Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme

Cilt: 6 Sayı: 2 1 Ağustos 2013
Nesrin Canpolat , Adem Kısaç , Güchgeldi Byashimov
PDF İndir
EN TR

Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Kurumlarda iletişim, hedef kitlesini etkileme, finansal topluluk içinde kurumsal imajı geliştirme, medyada kurumsal faaliyetlerini gösterebilme, kurumsal sorunların, çalışanlar, dağıtımcılar ve etkilenen kitlelerce anlaşılmasını sağlama, kuruma etkisi olan kararlarda yasa yapıcıları ve düzenleyicileri etkileme, topluluk üyeleri ve çalışanlar arasında kurumda bulunmanın gururunu oluşturma, kamuoyunda kurum imajını geliştirme, kurum itibarı oluşturma ve hedef kitlede tutum değişikliği yaratma gibi çok geniş boyutları olan bir etkinliktir. Pazarlama ve halkla ilişkiler bu boyutların iki önemli unsurudur. Bu çalışmada Adana ve Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren kurumların bu iki kavrama bakış açıları ve uygulamada bunların durumu belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda kurumların pazarlamayı ürün veya hizmet sunumu olarak tanımladıkları görülmüştür. Halkla ilişkiler ise daha çok dış çevre ve müşteriler ile iletişim sağlayan daha dürüst bir iletişim biçimi şeklinde betimlenmiştir. Kurumların genelinde pazarlama ile halkla ilişkilerin aynı çatı altında faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca halkla ilişkilerin, ürün veya hizmet tanıtımı, iç ve dış iletişim, sorun yönetimi, müşteri memnuniyetinin oluşturulması, güven sağlama, imaj oluşturma ve medya ile ilişkilerin yürütülmesinde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Pazarlamanın kurumdaki rolü irdelendiğinde kurumların pazarlamayı kurumun lokomotifi olarak nitelendirdiği görülmüştür. Yine pazarlamaya, pazar ilişkileri ve satış, satış ve kârlılık, kurumun dışarıya yansıtılması, ürün ve fiyat dengesinin sağlanması gibi işlevler atfedilmiştir. Kurumların çoğunluğunda pazarlama iletişimi planlanması ve yürütülmesinden sorumlu kişilerin genel müdüre bağlı olarak faaliyet gösterdiği saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Pazarlama, Pazarlama İletişimiJEL Kodu: M31, M39

Kaynakça

  1. ALESHİNA, İ. (1997). Public Relations for Managers and Marketers, Gnome Press Publisher, Moscow.
  2. ASNA, A.(1998). Public Relations, Der Yayınları, İstanbul.
  3. BECERİKLİ, S. Y. (2013). Pazarlama Amaçlı Halkla İlişkiler, http://www.sosyalhizmetuzmani.org/pazarhi , Erişim: 29 Temmuz 2013.
  4. BİLBİL, E. K. (2008). Kurumsal İletişim Aracı Olarak Web Sayfalarının Kamu Ve Özel
  5. Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Analizi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (32), 67-79. BOZKURT, İ. (2003). Halkla İlişkiler ve Pazarlamanın Stratejik Bütünleşmesi: Bütünleşik Pazarlama İletişimi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 18 (1), 2052
  6. BÜYÜKBAYKAL, G. (2001).Bütünleşik Pazarlama İletişimi ve Başlıca Özellikleri, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 11 (1), 321-326.
  7. DİNCER, C. (2010). Pazarlamada Halkla İlişkilerinin Önemi ve Rolü: KOBİ’ler Üzerine Bir Araştırma, Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1 (1), 38-46.
  8. DURMAZ, M. (2001). Pazarlama İletişimi Üzerine, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 11(1), 237-241.
  9. ERCİŞ, S. (2003). Halkla İlişkilerin Pazarlama İletişiminde Yeri ve Önemi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 18 (1), 383-392.
  10. GEGEZ, E., ULUSOY, E. ve BULUT, Ö. (2002). İşletmelerde Pazarlama ve Halkla İlişkiler İlişkisi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 13 (1), 445-463.

Kaynak Göster

APA
Canpolat, N., Kısaç, A., & Byashimov, G. (2013). Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 259-274. https://izlik.org/JA59YL68ZM
AMA
1.Canpolat N, Kısaç A, Byashimov G. Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;6(2):259-274. https://izlik.org/JA59YL68ZM
Chicago
Canpolat, Nesrin, Adem Kısaç, ve Güchgeldi Byashimov. 2013. “Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 (2): 259-74. https://izlik.org/JA59YL68ZM.
EndNote
Canpolat N, Kısaç A, Byashimov G (01 Ağustos 2013) Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 2 259–274.
IEEE
[1]N. Canpolat, A. Kısaç, ve G. Byashimov, “Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 2, ss. 259–274, Ağu. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59YL68ZM
ISNAD
Canpolat, Nesrin - Kısaç, Adem - Byashimov, Güchgeldi. “Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/2 (01 Ağustos 2013): 259-274. https://izlik.org/JA59YL68ZM.
JAMA
1.Canpolat N, Kısaç A, Byashimov G. Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;6:259–274.
MLA
Canpolat, Nesrin, vd. “Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 2, Ağustos 2013, ss. 259-74, https://izlik.org/JA59YL68ZM.
Vancouver
1.Nesrin Canpolat, Adem Kısaç, Güchgeldi Byashimov. Kurumsal İletişimde İki Stratejik Alan: Pazarlama ve Halkla İlişkiler Üzerine Bir Değerlendirme. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2013;6(2):259-74. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59YL68ZM