BibTex RIS Cite

Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 11 - 28, 01.08.2011

Abstract

PINAR ÖZ Çok-uluslu şirketler, küresel doğrudan yabancı yatırım akışına neden olurlar ve doğrudan yabancı yatırımlar küresel ticaret akışları içinde önemli bir yere sahiptir. Çok-uluslu şirketten doğrudan yabancı yatırımlar yoluyla ev sahibi ülkelerdeki şubelerine aktarılan teknoloji, know-how ve uluslararası teknoloji gibi yararları ile birlikte, bir ülkeye yapılan doğrudan yabancı yatırım, o ülkede ihracatın artırılmasında da etkili olabilir. Bu durum, pek çok ülkenin doğrudan yabancı yatırım çekme arzusunun arkasındaki en önemli nedenlerden biridir. Doğrudan yabancı yatırım, uluslararası alanda rekabet etme potansiyeline sahip olan endüstrilere sermaye girişine yardımcı olmakta ve çok-uluslu şirketlerin küresel bağlantıları bu ülkelerin yabancı piyasalara ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Yabancı şirketlerin doğrudan yaptıkları ihracata ek olarak doğrudan yabancı yatırım, uygun pazarlama yöntemlerini öğreterek ve yeni dağıtım kanalları yaratarak ihracatı özendirebilmektedir.Bu makalede, doğrudan yabancı yatırımların ihracat üzerinde hangi yollarla etkili olduğu doğrudan yabancı yatırımların ihracat üzerine etkilerine ilişkin teorik alt yapı (Ürün Yaşam Döngüsü, Uçan Kazlar Modeli ve Yeni Büyüme Teorisi) kapsamında ele alınacaktır.

Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım

Year 2011, Volume: 4 Issue: 2, 11 - 28, 01.08.2011

Abstract

Multinational corporations cause foreign direct investment flows and foreign direct investments have an important place in global trade flows. Together with the benefits of foreign direct investments from multinational corporations through technology transfer to branches in the host country, know-how and international technology, foreign direct investment made in a country may have an impact on the increase of that country’s exports. This is one of the most important reasons behind many countries’ desire to attract foreign direct investment. Foreign direct investment helps capital inflow into the industries that have the potential for international competition and the global connections of multinational corporations facilitate these countries’ access to foreign markets. Foreign direct investment in addition to the exports by foreign corporations may stimulate exports through teaching appropriate marketing techniques and creating new distribution channels.In this article, the ways in which foreign direct investments have an impact on exports will be analyzed in the context of the theoretical background regarding the effects of foreign direct investments on exports (Product Life Cycle, Flying Geese Model, and New Growth Theory).

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

E. Yasemin BOZDAĞLIOĞLU Ömer Özpınar This is me

Publication Date August 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Özpınar, E. Y. B. . Ö. (2011). Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım. Niğde Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 11-28.
AMA Özpınar EYBÖ. Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. August 2011;4(2):11-28.
Chicago Özpınar, E. Yasemin BOZDAĞLIOĞLU Ömer. “Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım”. Niğde Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4, no. 2 (August 2011): 11-28.
EndNote Özpınar EYBÖ (August 1, 2011) Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 2 11–28.
IEEE E. Y. B. . Ö. Özpınar, “Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, pp. 11–28, 2011.
ISNAD Özpınar, E. Yasemin BOZDAĞLIOĞLU Ömer. “Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım”. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4/2 (August 2011), 11-28.
JAMA Özpınar EYBÖ. Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;4:11–28.
MLA Özpınar, E. Yasemin BOZDAĞLIOĞLU Ömer. “Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım”. Niğde Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, 2011, pp. 11-28.
Vancouver Özpınar EYBÖ. Doğrudan Yabancı yatırımın İhracata Etkisi: Teorik Bir Yaklaşım. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;4(2):11-28.