Ethical Principles and Publication Policy

İFAD’a gönderilen bilimsel çalışmalarda “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ” ile “ÜNİVERSİTELER ARASI KURUL BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ” nin esas alınması gerekmektedir.

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx.
https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/mevzuat/Yay%C4%B1nEti%C4%9FiY%C3%B6nergesi_140318.pdf
İntihal, verilerde sahtecilik, bulguların çarpıtılması, yayın tekrarı, bölerek yayınlama ve çalışmaya katkısı olmayan kişilerin yazarlar arasında yer alması etik kuralların ihlali olarak değerlendirilmektedir. Bu ve benzeri uygulamalar dergi kurulları tarafından tespit edildiğinde gerekli yasal işlemler başlatılacak ve ilgili çalışma dergiden çıkarılacaktır.

Dergiye gönderilen çalışmalar; başka bir yerde yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Dergiye gönderilen çalışmaların dergi yazım kurallarına göre düzenlenmiş olması gerekmektedir. Yazım kurallarına göre düzenlenmeyen yazılar, editör değerlendirilmesi ve hakem sürecine geçmeden reddedilmektedir. Bu durumda yazarın gerekli düzeltme sonrası çalışmasını yeniden derginin kurumsal mail adresine göndermesi gerekmektedir (nohuifad@ohu.edu.tr).

Dergiye gönderilen çalışmalar için derginin internet sitesinde yer alan telif hakları devir formu doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak imzalanmalıdır. Ayrıca dergiye gönderilen çalışmalarda benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır. Benzerlik için “Turnitin” veya “Ithenticate” programları kullanılmalıdır.

Dergiye gönderilen ve etik kurul izni gereken çalışmalar için araştırmacının bağlı olduğu üniversiteden etik kurul onayı alınması gerekmektedir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
· İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
·İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
·Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
·Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
·Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
·Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesidir.
Bu makalelerde kesinlikle “Etik Kurul İzni” makale içinde belirtilmelidir. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.

Dergi süreçlerinin sürdürülmesi için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dergiye gönderilecek çalışmalar, ilan edilecek tarihe göre nohuifad@ohu.edu.tr adresine gönderilmelidir. Çalışmalar gönderilirken istenilen belgeler:

Çalışmanın tam metni
Yazar bilgileri
Telif hakları formu
Benzerlik raporu
Etik kurul belgesi (gerek varsa)
Dergiye gönderilen çalışmalar öncelikli olarak baş editör ve editör yardımcıları tarafından incelenir. Bu incelemenin ardından süreç başlatılır. Baş editör ve editör yardımcıları gelen çalışmanın alanına göre çalışmayı hakem süreçlerini başlatması için alan editörlerinden birine yollar. Baş editör ve editör yardımcıları çalışmanın nitelik ve içeriğine göre çalışmayı alan editörüne yollamadan da hakemlik sürecini başlatabilir. Yayınların incelenmesi için çalışmaların içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem editör(ler) veya alan editörleri tarafından atanır. Tüm hakem değerlendirme raporları elektronik ortamda isimsiz olarak gönderilir. Değerlendirmeyi yapan hakemlerin isimleri çifte körleme yöntemi gereği raporlarda ve dergide belirtilmemektedir. Değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler, yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez. Bu süreçte değerlendirme formları ve hakem raporları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Çift taraflı körleme hakemlik, editörlerin yazarlar ile diyalog içinde kararlar almasına yardımcı olur. Aynı zamanda yazarlar da çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler elde ederek çalışmalarını geliştirme fırsatı bulabilirler.

İnceleme sürecinin tamamlanmasının ardından baş editör, söz konusu çalışmanın niteliği, önemi, konusu, hakem raporları, telif hakkı ihlali ve intihal gibi yasal düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak hangi çalışmaların dergide yayınlanacağına karar verir. Baş editör, bu kararı verirken diğer editörlerden de tavsiye alır.