Research Article

Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler

Number: 13 June 30, 2024
EN TR

Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler

Abstract

Bu makale, Türk toplumunun evlilik ve aile yapısındaki sosyolojik/psikolojik değişimleri incelemektedir. Makale, Türk toplumunun tarih boyunca geçirdiği sosyal, kültürel ve ekonomik değişimlere odaklanarak, evlilik ile aile kavramlarındaki dönüşümü ele almaktadır. Türk toplumundaki geleneksel aile yapısı ile modernizm arasındaki etkileşimi ve çatışmaları analiz edilmektedir. Geleneksel normların ve değerlerin modern yaşam tarzlarıyla nasıl bir etkileşim içinde olduğu, evlilik ve aile ilişkilerindeki dinamik değişiklikleri ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, kadınların rolü, aile içi ilişkiler, çocuk yetiştirme pratikleri ve evlilik kurumundaki değişimler özel bir öneme sahiptir. Araştırma, toplumsal cinsiyet rollerinin evlilik ve aile yapısındaki değişimlere olan etkisini de detaylı bir şekilde incelemektedir. Toplumsal normlardaki değişimlerin, bireyler arası ilişkileri nasıl etkilediği, toplumun genelindeki evlilik ve aile anlayışını nasıl değiştiğine dair derinlemesine bir analiz sunmaktadır. Türkiye’deki evlilik ve aile yapıları, son yıllarda önemli değişimler geçirmiştir. Geleneksel olarak Türk toplumunda aile, geniş aile yapısıyla birlikte büyük öneme sahip olmuştur. Ancak, modernleşme, kentsel dönüşüm, ekonomik faktörler ve kültürel değişimler gibi etkenler, evlilik ile aile sosyolojisinde dönüşüme neden olmuştur. Bu değişimler, aile içi ilişkilerden cinsiyet rollerine, ebeveynlik pratiklerinden evlilik ve boşanma kararlarına kadar birçok alanda etkili olmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye’de evlilik ve aile sosyolojisi alanında yapılan araştırmalar, bu değişimleri anlamak, toplumsal dinamikleri yönlendirmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Keywords

References

  1. Ainsworth, M. D., & Marvin, R. S. (1995). On the shaping of attachment theory and research: An interview with Mary DS Ainsworth (Fall 1994). Monographs of the society for research in child development, 3-21.
  2. Akyaz, E. (2023). Mizaçsal farkındalık sahibi olmanın yakın ilişkilerde aldatma ve affetme eğilimleri üzerindeki rolünün anlaşılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  3. Antonucci, T. C., Ajrouch, K. J., & Birditt, K. S. (2014). The convoy model: Explaining social relations from a multidisciplinary perspective. The Gerontologist, 54(1), 82-92.
  4. Atak, H., & Taştan, N. (2012). Romantik ilişkiler ve aşk. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 4(4), s. 520-546.
  5. Aydemir, M. A., & Tecim, E. (2012). Türk toplumunda aile ve dinin sosyal sermaye potansiyeli. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (28), s. 43-59.
  6. Aydın, Ş. (2023). Yakın ilişkilerde ayrılık sonrası ısrarlı takip ve psikolojik etkileri (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  7. Ayyıldız, Naz Tuğba. (2023). İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu. Erişim adresi: https://yakiniliskiler.com/8148-%C4%B0li%C5%9Fkisiz-Mutlu-Huzurlu (23.01.2024).
  8. Baltacıoğlu, S. (2016). Genç yetişkinlerin bağlanma stillerinin, yakın ilişkilerindeki psikolojik eğilimlerinin ve ilişki inançlarının incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Family Sociology

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2024

Submission Date

March 18, 2024

Acceptance Date

June 24, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 13

APA
Akbaş, A. (2024). Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 13, 131-153. https://izlik.org/JA48CP97KL
AMA
1.Akbaş A. Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2024;(13):131-153. https://izlik.org/JA48CP97KL
Chicago
Akbaş, Arif. 2024. “Türkiye Toplumunda Evlilik Ve Aile: Sosyolojik-Psikolojik Perspektiften Yakın Ilişkiler”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, nos. 13: 131-53. https://izlik.org/JA48CP97KL.
EndNote
Akbaş A (June 1, 2024) Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 13 131–153.
IEEE
[1]A. Akbaş, “Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler”, NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 13, pp. 131–153, June 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48CP97KL
ISNAD
Akbaş, Arif. “Türkiye Toplumunda Evlilik Ve Aile: Sosyolojik-Psikolojik Perspektiften Yakın Ilişkiler”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 13 (June 1, 2024): 131-153. https://izlik.org/JA48CP97KL.
JAMA
1.Akbaş A. Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2024;:131–153.
MLA
Akbaş, Arif. “Türkiye Toplumunda Evlilik Ve Aile: Sosyolojik-Psikolojik Perspektiften Yakın Ilişkiler”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 13, June 2024, pp. 131-53, https://izlik.org/JA48CP97KL.
Vancouver
1.Arif Akbaş. Türkiye toplumunda evlilik ve aile: Sosyolojik-psikolojik perspektiften yakın ilişkiler. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi [Internet]. 2024 Jun. 1;(13):131-53. Available from: https://izlik.org/JA48CP97KL