TR
EN
Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası
Abstract
İmparatorluklar döneminin bitişi ve ardından milletler devrinin başlangıcı gibi küresel dünya düzenini değiştiren büyük olaylar, genellikle modernleşme süreciyle anılan siyasî, sosyal ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle gerçekleşmiştir. Ulus devlet kavramı, liberal demokrasilerin hüküm sürdüğü modern ulusal yapının yerine kullanılmaktadır. Peki ulus devlet, hangi özellikleriyle varlığını sürdürmektedir? Ulus devlet olmak ulusu inşa etmek veya vatandaşlarına millî kimlik inşa etmek için yeterli midir? Ulus devletin ve millî kimliğin inşası çeşitli anlatı teknikleriyle gerçekleştirilmektedir. Ulus devlet olabilmek için anlatı tekniklerini farklı şekillerde kullanarak kitlelere ulaşabilen ve toplumsal hafızayı sürdürmek suretiyle millî kimliği vücuda getiren kitle iletişim araçları, son derece önemli ve etkilidir. Bu çalışmada, kurucu iradenin teşvikiyle kurulan Cumhuriyet gazetesinin yeni bir ulus devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin henüz ilk yıllarda karşılaştığı dış politik gelişmeler karşısındaki tutumu incelenmiştir. Misak-ı Milli hedefleri ve millî güvenliği ilgilendiren Musul meselesi, İtalyan Tahşidatı ve güney sınırları meselesi gibi konularda üretilen haber ve köşe yazıları, yorumlayıcı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın amacı medya yoluyla ulus devlet inşasının nasıl gerçekleştirildiğini tespit etmektir. Erken Cumhuriyet döneminde üretilen içerikler, Cumhuriyet gazetesinin olduğu kadar devrin hükümetinin de görüşlerini yansıtmaktadır. Cumhuriyet gazetesinin dış politik gelişmeler karşısındaki tutumu ile dönemin iktidarının bakış açısı arasında benzerlik olduğu görülmektedir. Cumhuriyet gazetesi, Misak-ı Millî hedefleri kapsamında “öteki” kavramını üreterek “biz” yani Türk millî kimliğini tanımlamış, “genç” ve “yeni” sıfatları ile Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyanın diğer ülkeleriyle eşit, modern bir ulus-devlet olarak yansıtmıştır.
Keywords
Ethical Statement
Bu makalenin etik kurul izni gerektirmeyen bir çalışma olduğunu beyan ederim.
References
- Abalıoğlu, Y. N. (1924a, 17 Mayıs). Lozan’ın tamamiyeti. Cumhuriyet, No: 11, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924b, 19 Mayıs). Musul müzakereleri. Cumhuriyet, No: 13, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924c, 23 Mayıs). Konferans etrafında. Cumhuriyet, No: 17, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924d, 26 Mayıs). Zihniyet hatası. Cumhuriyet, No: 20, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924e, 6 Haziran). Konferansın akameti. Cumhuriyet, No: 31, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924f, 22 Mayıs). J. Corelli beyanatı. Cumhuriyet, No: 16, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924g, 24 Mayıs). Türkiye ve yalnız Türkiye. Cumhuriyet, No: 20, s. 1.
- Abalıoğlu, Y. N. (1924h, 1 Haziran). Yine İtalyan tahşidatı. Cumhuriyet, No: 26, s. 1.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Media Studies, Journalism, Journalism Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 30, 2025
Submission Date
May 29, 2025
Acceptance Date
June 22, 2025
Published in Issue
Year 2025 Number: 15
APA
Yücel, Ö. F. (2025). Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 15, 85-102. https://izlik.org/JA68JX73YH
AMA
1.Yücel ÖF. Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2025;(15):85-102. https://izlik.org/JA68JX73YH
Chicago
Yücel, Ömer Faruk. 2025. “Erken Cumhuriyet Döneminde Cumhuriyet Gazetesi: Dış Politik Gelişmeler üzerinden Ulus Devlet Inşası”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, nos. 15: 85-102. https://izlik.org/JA68JX73YH.
EndNote
Yücel ÖF (June 1, 2025) Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 15 85–102.
IEEE
[1]Ö. F. Yücel, “Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası”, NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 15, pp. 85–102, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68JX73YH
ISNAD
Yücel, Ömer Faruk. “Erken Cumhuriyet Döneminde Cumhuriyet Gazetesi: Dış Politik Gelişmeler üzerinden Ulus Devlet Inşası”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 15 (June 1, 2025): 85-102. https://izlik.org/JA68JX73YH.
JAMA
1.Yücel ÖF. Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2025;:85–102.
MLA
Yücel, Ömer Faruk. “Erken Cumhuriyet Döneminde Cumhuriyet Gazetesi: Dış Politik Gelişmeler üzerinden Ulus Devlet Inşası”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 15, June 2025, pp. 85-102, https://izlik.org/JA68JX73YH.
Vancouver
1.Ömer Faruk Yücel. Erken Cumhuriyet döneminde Cumhuriyet gazetesi: Dış politik gelişmeler üzerinden ulus devlet inşası. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi [Internet]. 2025 Jun. 1;(15):85-102. Available from: https://izlik.org/JA68JX73YH