TR
EN
Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: “CECOT” Hapishanesi örneği
Abstract
Tüm dünyada organize suç olgusuyla ilgili yapılan çalışmalar kadar bu alanda yapılan mücadelenin niteliği de büyük önem arz etmektedir. Organize suç gruplarının haksız ve yasadışı faaliyetler sonucu elde ettikleri menfaatler sadece ülke ekonomisini değil aynı zamanda bir ülkenin siyasal, hukuki ve toplumsal temellerini sarsacak şekilde olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu bakımdan organize suçlular (çete üyeleri) bir ülkenin başta güvenliği olmak üzere huzurunu, birlik ve beraberliğini dolayısıyla da işlevsel temelde kurulan toplumsal yapının temellerini yıkıma uğratırlar. Buradan hareketle bu makalede El Salvador’da MS 13 ve Barrio 18 organize suç çetelerinin ülkede oluşturduğu hasarlar ve toplumsal parçalanma sonucu Nayib Bukele’nin başkan olmasının ardından, çete üyelerinin denetim altına alınması adına inşa edilen CECOT Hapishanesi örneği ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı El Salvador hükümetinin organize suçla mücadelede bir dönüm noktası teşkil eden CECOT Hapishanesi deneyiminden hareketle, El Salvador’un organize suçlulukla mücadeledeki yöntemlerine, bu alanda yürütmüş olduğu politikaların niteliğine ve bunun sonuçlarının neler olduğuna odaklanılmaktadır. Bu çalışma nitel bir araştırma olarak tasarlanmış olup Youtube’da CECOT Hapishanesi ile ilgili seçilen videolar üzerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda CECOT Hapishanesi modelinin MS 13 ve Barrio 18 çetelerinin denetimini sağlamak üzere kullandığı yöntemlerin, onları kontrol altına alma ve El Salvador’u daha güvenli hâle getirme çabasının bir ürünü olduğu anlaşılmaktadır.
Keywords
References
- Agamben, G. (2020). Kutsal insan (İ . Türkmen, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Arlacchi, P. (1991). Mafya ahlâkı: Kapitalizmin ruhu (B. S. Şener, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
- Barker, C. & Galasinski, D. (2001). Cultural studies and discourse analysis: A dialogue on inaguageand identity. London: Sage.
- Baş, S. (2019). İtalyan mafyasının doğuşu, yükselişi ve düşüşü. D.E.Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi, Prof. Dr. Durmuş TEZCAN’a Armağan, 21, 1949-2001.
- Becker, H. S. (2015). Hariciler (Outsiders): Bir sapkınlık sosyolojisi çalışması (Ş. Geniş ve L. Ünsaldı, Çev.). Ankara: Heretik Yayıncılık.
- Bishop, S. C. & Gellman, M. (2025). Hidden in plain sight: The in/visibility of human rights in El Salvador’s prisons under the state of exception. Latin American Research Review, First View, 1-19. DOİ: https://doi.org/10.1017/lar.2025.10061
- Creswell, J. W. (2018). Nitel araştırma yöntemleri: Beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni (M. Bütün ve S. B. Demir, Çev.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
- Çenet, R. (2025, 9 Şubat). Dünyanın En Güvenlikli Hapishanesi: CECOT (Şeytanlar Burada Tutuluyor) Erişim adresi (27 Haziran 2025): https://www.youtube.com/watch?v=H42zWaD4A4s
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sociology (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 30, 2026
Submission Date
September 25, 2025
Acceptance Date
January 29, 2026
Published in Issue
Year 2026 Number: 17
APA
Düzgel, A., & Ölçer, H. (2026). Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: “CECOT” Hapishanesi örneği. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 17, 131-149. https://izlik.org/JA96RA26FW
AMA
1.Düzgel A, Ölçer H. Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: “CECOT” Hapishanesi örneği. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2026;(17):131-149. https://izlik.org/JA96RA26FW
Chicago
Düzgel, Ayşegül, and Hamit Ölçer. 2026. “Organize Suçla Mücadelede El Salvador Deneyimi: ‘CECOT’ Hapishanesi örneği”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, nos. 17: 131-49. https://izlik.org/JA96RA26FW.
EndNote
Düzgel A, Ölçer H (June 1, 2026) Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: “CECOT” Hapishanesi örneği. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 17 131–149.
IEEE
[1]A. Düzgel and H. Ölçer, “Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: ‘CECOT’ Hapishanesi örneği”, NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 17, pp. 131–149, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96RA26FW
ISNAD
Düzgel, Ayşegül - Ölçer, Hamit. “Organize Suçla Mücadelede El Salvador Deneyimi: ‘CECOT’ Hapishanesi örneği”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 17 (June 1, 2026): 131-149. https://izlik.org/JA96RA26FW.
JAMA
1.Düzgel A, Ölçer H. Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: “CECOT” Hapishanesi örneği. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2026;:131–149.
MLA
Düzgel, Ayşegül, and Hamit Ölçer. “Organize Suçla Mücadelede El Salvador Deneyimi: ‘CECOT’ Hapishanesi örneği”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 17, June 2026, pp. 131-49, https://izlik.org/JA96RA26FW.
Vancouver
1.Ayşegül Düzgel, Hamit Ölçer. Organize suçla mücadelede El Salvador deneyimi: “CECOT” Hapishanesi örneği. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi [Internet]. 2026 Jun. 1;(17):131-49. Available from: https://izlik.org/JA96RA26FW