BibTex RIS Cite

Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi

Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 30.03.2012

Abstract

Bu çalışmada, 4 zamanlı, 1 silindirli ve direkt püskürtmeli bir dizel motorun yanma odası elemanları olan, silindir kapağı, piston ve supaplar plazma sprey kaplama yöntemi kullanılarak seramik bir malzeme olan Alümina- Stabilize Zirkonyum (Al2O3- ZrO2) ile kaplanmıştır. Deneysel çalışma için seçilen motor, kaplanmış (KM) ve normal motor (NM) olarak tam yükte çeşitli hızlarda çalıştırılarak test edilmiştir. Normal motora göre seramik malzeme ile kaplanmış motorda egzoz gazı sıcaklığı artmış böylelikle yanmada ve egzoz emisyonlarında iyileşmeler meydana geldiği anlaşılmıştır. SİSO ( Single İnput Single Output )  adı verilen Yapay Sinir Ağları (YSA) modeli her bir emisyon değeri için kullanılmıştır. Bu çalışmada KM ve YSA grafik değerleri birbirine yakın çıkmıştır. Yani YSA tarafından bu değerler tahmin edilmiştir. Bu tahminler, endüstride kontrol amacı ile kullanılabilecektir. YSA ve KM arasındaki simülasyon eğrilerinin sonuçları incelenmiştir.

Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 30.03.2012

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Diğer Bölümler
Authors

Hüseyin Gürbüz

Bekir Çırak

Publication Date March 30, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Gürbüz, H., & Çırak, B. (2012). Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1).
AMA Gürbüz H, Çırak B. Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi. nufbed. April 2012;1(1).
Chicago Gürbüz, Hüseyin, and Bekir Çırak. “Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara Etkilerinin İncelenmesi”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1, no. 1 (April 2012).
EndNote Gürbüz H, Çırak B (April 1, 2012) Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE H. Gürbüz and B. Çırak, “Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi”, nufbed, vol. 1, no. 1, 2012.
ISNAD Gürbüz, Hüseyin - Çırak, Bekir. “Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara Etkilerinin İncelenmesi”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1/1 (April 2012).
JAMA Gürbüz H, Çırak B. Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi. nufbed. 2012;1.
MLA Gürbüz, Hüseyin and Bekir Çırak. “Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara Etkilerinin İncelenmesi”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 1, no. 1, 2012.
Vancouver Gürbüz H, Çırak B. Yapay Sinir Ağları Kullanılarak Dizel Motorlarda Termal Bariyer Kaplamanın Emisyonlara etkilerinin İncelenmesi. nufbed. 2012;1(1).