BibTex RIS Cite

Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları

Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 02.04.2012

Abstract

Optimizasyon, bir problemde belirli koşullar altında mümkün olan alternatifler içinden en iyisini seçme işlemidir. Optimizasyon problemleri için birçok algoritma önerilmiştir. Sezgisel algoritmalar, büyük boyutlu optimizasyon problemleri için, kabul edilebilir sürede optimuma yakın çözümler verebilen algoritmalardır. Genel amaçlı sezgisel optimizasyon algoritmaları,  biyoloji tabanlı, fizik tabanlı, sürü tabanlı, sosyal tabanlı, müzik tabanlı ve kimya tabanlı olmak üzere altı farklı grupta değerlendirilmektedir. Sürü zekâsı tabanlı optimizasyon algoritmaları kuş, balık, kedi ve arı gibi canlı sürülerinin hareketlerinin incelenmesiyle geliştirilmiştir.

Bu çalışmada, sürü zekâsı optimizasyon algoritmaları (Ateşböceği Algoritması, Ateşböceği Sürü Optimizasyonu, Karınca Koloni Optimizasyonu, Parçacık Sürü Optimizasyonu, Yapay Balık Sürüsü Algoritması, Maymun Arama Optimizasyonu, Bakteriyel Besin Arama Optimizasyon Algoritması, Kurt Koloni Algoritması) tanıtılmış ve bu optimizasyonlardan kedi sürüsü optimizasyonu ile yapay arı koloni algoritması ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Year 2012, Volume: 1 Issue: 1, 0 - 0, 02.04.2012

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Diğer Bölümler
Authors

Sinem Akyol

Bilal Alataş This is me

Publication Date April 2, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Akyol, S., & Alataş, B. (2012). Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1).
AMA Akyol S, Alataş B. Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları. nufbed. April 2012;1(1).
Chicago Akyol, Sinem, and Bilal Alataş. “Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1, no. 1 (April 2012).
EndNote Akyol S, Alataş B (April 1, 2012) Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 1
IEEE S. Akyol and B. Alataş, “Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları”, nufbed, vol. 1, no. 1, 2012.
ISNAD Akyol, Sinem - Alataş, Bilal. “Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1/1 (April 2012).
JAMA Akyol S, Alataş B. Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları. nufbed. 2012;1.
MLA Akyol, Sinem and Bilal Alataş. “Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları”. Nevşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 1, no. 1, 2012.
Vancouver Akyol S, Alataş B. Güncel Sürü Zekası Optamizasyon Algoritmaları. nufbed. 2012;1(1).