Research Article

MEHCERDEN SESLENİŞ: ÎLİYYÂ EBÛ MÂDÎ’NİN “FİLİSTİN” ŞİİRİNE TEMATİK BİR BAKIŞ

Volume: 24 Number: 59 December 30, 2024
EN TR

MEHCERDEN SESLENİŞ: ÎLİYYÂ EBÛ MÂDÎ’NİN “FİLİSTİN” ŞİİRİNE TEMATİK BİR BAKIŞ

Öz

Üç semavî din tarafından kutsal kabul edilen Filistin toprakları, önemine binaen bu dinlere mensup milletler tarafından ilgi görmüş ve tarihi süreç içerisinde pek çok kez istilalara maruz kalarak el değiştirmiştir. 16. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı devlet idaresine geçen Filistin, 20. yüzyılın sonlarına doğru devletin zayıflamasıyla birlikte Siyonistlerin hedefi haline gelmiştir. Batılı devletlerin de desteğini alan Siyonistler, bu tarihten itibaren Filistin topraklarını yurt edinme ve bu topraklara yerleşme faaliyetleri başlatmış ve bu politikaları 21. yüzyılda da sistematik bir şekilde devam etmiştir. Topraklarının kademeli olarak işgal edilip ellerinden alınması özelde Filistin genelde Araplar ve Müslümanlar nezdinde siyasal ve toplumsal açıdan trajik bir hâl almış ve bu durum Arap edebiyatında birçok şairin şiirine konu olmuştur. Filistin’in bu acıklı durumuna şiirinde yer veren şairlerden biri de Mehcer Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Îliyyâ Ebû Mâdî’dir. Mehcer şairleri arasında özel bir yeri olan ve pek çok şiir kaleme alan Îliyyâ Ebû Mâdî, modern Arap edebiyatında Emîru’ş-Şuʽarâʽi’l-ʽArab fi’l-Mehcer (Mehcerdeki Arap Şairlerinin Emiri) kabul edilir. Bu çalışmada Îliyyâ Ebû Mâdî’nin “Filistin” şiiri incelenecektir. Daha çok doğa, vatan ve epik şiirleriyle ön plana çıkan şairin bu şiirinde millet sevgisi, milliyetçilik, hürriyet, cesaret, hamaset, vatan sevgisi, hüzün, ümitsizlik, başkaldırı, öfke vb. temalara yer verdiği görülür. Bu yönüyle “Filistin” şiiri, Îliyyâ Ebû Mâdî’nin yazdığı diğer şiirlerden farklıdır.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

Herhangi bir finansal destek almadım.

Ethical Statement

Etik kurulu onayına gerek yoktur.

References

  1. Aktaş, Ş. (2009). Şiir Tahlili. Ankara: Akçağ Yayınları.
  2. Arslan, A. (2022). “Dinden Mücerret Bir Tesellinin İmkânı Üzerine: Îliyyâ Ebû Mâdî’nin Felsefetu’l-Hayat Kasidesi” Trabzon İlahiyat Dergisi. (Bahar, 1, s. 399-418) Trabzon.
  3. Arslan A. (2023). “Îliyyâ Ebû Mâdî’nin Kem Teştekî Şiirinde Kelime Seçimi” Mevzu Sosyal Bilimler Dergisi. (Bahar, 9, s. 1-19) Tekirdağ.
  4. Ebû Mâdî, Î. (t.siz.) Dîvânu Ebî Mâdî. Beyrut: Dâru’l-‘Avde.
  5. Doğru, E. (1998). Mehcer Edebiyatı ve Arap Edebiyatına Etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  6. Emekli, İ. (ed.) (2023). Prof. Dr. Nevzat H. Yanık Armağanı,(Modern Arap Şiirinde Balfour Deklarasyonu). Erzurum: Fenomen Yayınları.
  7. el-Eşter, A. (2008). Îliyyâ Ebû Mâdî Hayatuhu ve Şʽiruhu. Kuveyt: Müessesetü Câizeti Abdi-lʽazîz.
  8. el-Hafâcî, M. A. (1992). Dirâsât fi’l-edebi’l-ʿArabiyyi’l-hadîs ve medârisih. Beyrut: Dâru’l-ceyl.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Arabic Language, Literature and Culture

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 27, 2024

Publication Date

December 30, 2024

Submission Date

July 30, 2024

Acceptance Date

October 19, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 24 Number: 59

APA
Keser, A. (2024). MEHCERDEN SESLENİŞ: ÎLİYYÂ EBÛ MÂDÎ’NİN “FİLİSTİN” ŞİİRİNE TEMATİK BİR BAKIŞ. Nüsha, 24(59), 48-64. https://doi.org/10.32330/nusha.1524779

All articles are licensed under Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY-NC 4.0).