ÇAĞDAŞ İRAN ŞAİRLERİNDEN MÎRZÂDE-İ IŞKÎ VE PİYESLERİ
Abstract
İran’da meşrutiyet hareketlerinin başladığı ve halkın özgürlüğünü kazanmak için mücadele ettiği 1894-1925 yıllarını kapsayan dönemde yaşamış olan Mîrzâde-i Işkî, ilk gençlik yıllarından itibaren siyasi faaliyetlerde bulunmuş, vatan ve özgürlük için mücadele etmiştir. Ortaya koyduğu eserlerin içeriğini, uğruna savaş verdiği düşünceleri oluşturmuştur. Bu düşüncelerini, İstanbul’da bulunduğu sıralarda Daru’l-Fünun’da felsefe ve sosyal bilimler gibi derslere girerek edindiği edebiyat bilgisiyle birleştirerek manzum ve mensur eserler kaleme almıştır. Çalışmamızda Mîrzâde-i Işkî’nin bu eserleri arasında önemli bir yer tutan manzum ve mensur şeklinde kaleme aldığı piyesleri incelenmeye çalışılmıştır.
Keywords
References
- ÂRYENPÛR, Yahyâ, Ez Sabâ tâ Nîmâ, İntişârât-i Zuvvâr, C. I-II, Tahran, 1993.HÂŞİMÎ, Hamîd, Zindegînâme-yi Şâ’irân-i İrân ez Âgâz tâ Asr-i Hâzır, İntişârât-i Ferheng u Kalem, Tahran, 1998.HUSREV, Şâfi’i, Zindegî ve Şi’r-i Sed Şâir ez Rûdekî tâ Emrûz, Tahran, 2001.İŞİMTEKİN, Soner, “Cemalzâde’nin Edebî Üslubu ve İranlı Genç Yazarlara Cevabı”, Ijla, Volume 3/4 Winter, 2015, s.453-470.İŞİMTEKİN, Soner, “Çağdaş İran Edebiyatında Meliku’ş-Şuarâ Muhammed Taki Bahâr’ın Önemi”, Nüsha, Yıl: XII, Sayı:35, 2012/II, s.93-108.İŞİMTEKİN, Soner, “Ebu’l-Kâsım-i Lâhûtî’nin Gözüyle Maksim Gorki” Nüsha, C.XVI, Sayı:42, 2016, s. 37-54.KÂ’İD, Muhammed, Işkî Sîmâ-yi Necîb-i Yek Ânârşist, İntişârât-i Vezâret-i Ferheng u Erşâd-i İslâmî, Tahran, 2001.KÛREŞ, Seyyîd Hâdî Hâirî, Sedde-i Mîlâd-i Mîrzâde-i Işkî, Neşr-i Merkez, Tahran, 1994.MÎRENSÂRÎ, Alî, Numâyişnâmehâ-yi Mîrzâde-i Işkî, İntişârât-i Tehevvurî, Tahran, 2007.RÛZBİH, Muhammed Rıza, Edebiyât-ı Mu’âsır-ı İrân (Nesr), Neşr-i Rûzgâr, Tahran, 2002.SELÎMÎ, Alî Ekber Muşîr, Külliyât-i Musavver-i Mîrzâde-i Işkî, Tahran, 1965.ZERKÂNÎ, Seyyid Mehdî, Çeşmendâz Şi’r-i Mu’âsır-ı İrân, İntişârât-i Sâlis, Tahran, 2004.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Melek Gedik
*
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı
Türkiye
Publication Date
June 30, 2018
Submission Date
February 13, 2018
Acceptance Date
April 24, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 18 Number: 46