Research Article

KAYSER EMÎNPÛR’UN “ÖNCELERİ/پیش از این ها” ŞİİRİNDE ÇOCUK VE ALLAH

Volume: 21 Number: 53 December 27, 2021
TR EN

KAYSER EMÎNPÛR’UN “ÖNCELERİ/پیش از این ها” ŞİİRİNDE ÇOCUK VE ALLAH

Öz

Çağdaş Farsça şiirin önde gelen isimlerinden Kayser Emînpûr, 1979 İran İslâm İnkılâbı atmosferinde yetişmiştir. Bu yönüyle 1979 sonrası İran şiirinin en önemli temsilcilerinden kabul edilmektedir. O, şiir üzerine akademik çalışmalar da yapmış ve bu alanda Tahran Üniversitesinde dersler vermiştir. “Çağdaş Şiirde Gelenek ve Yenilik” başlıklı doktora çalışması, onun şiire bakışı ve kendi şiirinin sınırları konusunda fikir verici özelliktedir. Onun şiirlerinin teması ile yaşadığı toplumun gündemi birbiriyle uyumludur. Toplumsal konuların yanında kendi iç dünyasının izlerini de şiirlerinde görebildiğimiz Emînpûr, çocuk edebiyatına da eğilmiştir. O, çocuk ve gençlere yönelik hem dergi faaliyetleri içerisinde bulunmuş ve hem de onların dünyasına uygun şiirler kaleme almıştır. Bu şiirleri toplu şiirlerinin yanı sıra Be Kovl-i Perestû adlı kitapta müstakil olarak basılmıştır. Şair, kitapta yer alan “Önceleri” başlıklı şiirinde “Çocuk ve Allah” temasını işlemiştir. Bu şiir, sadece çocuk edebiyatının sınırlarında kalmayan, pedagojiden din eğitimine kadar uzanan “Çocuk ve Allah Teması”nın başarılı örneklerindendir. Çocukların Allah’ı tahayyül etme biçimleri, ona dair merak ettikleri hususlar ve büyüklerin bu konuda öğrettikleri Emînpûr’un bu şiirinde kendi çocukluğu üzerinden anlatılmaktadır. Şairin şiirinde ortaya konulan tasvir sadece İran toplumunda geçerli olan bir durum değildir, bizim kültürümüzde de benzer bir tablo mevcuttur. Bu yönüyle bu şiiri okuduğumuzda her birimiz kendi çocukluğumuzu görebiliriz.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alâi, Efşîn. (1386 hş.), “Û Rû-yi Pol Îstâde Bûd”, Ketâb-i Mâh-i Kûdek ve Novcevân, Sayı: 123.
  2. Ay, Mehmet Emin. (2019), Çocuklarımıza Allah’ı Nasıl Anlatalım? (38. Basım) İstanbul: Timaş Yayınları.
  3. Ayık, Hasan. (2018), Ahlak Sorunumuz, İstanbul: Önce Kitap Yayınları.
  4. Balcı, Musa. (Aralık 2018), “Kayser Emînpûr’un Şairliği ve Şiirleri Üzerine”, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 4 Sayı: 8, 81-99.
  5. Emînpûr, Kayser. (1386 hş.), Be Kovl-i Perestû, Tahran: Neşr-i Ufuk.
  6. Eminpûr, Kayser. (1393 hş.), Mecmûa‘-yi Eş‘âr, Tahran: İntişârât-i Morvârîd.
  7. Eminpûr, Kayser. (1397 hş.), Şiʻr ve Kûdekî, Tahran: İntişârât-i Morvârîd.
  8. Gündüz, Üzeyir. (1989), “Çocuklar İçin Yazmak Üzerine”, Çocuk Edebiyatı Yıllığı 1989, İstanbul: Gökyüzü Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Literary Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 27, 2021

Submission Date

April 29, 2021

Acceptance Date

July 12, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 21 Number: 53

APA
Balcı, M. (2021). KAYSER EMÎNPÛR’UN “ÖNCELERİ/پیش از این ها” ŞİİRİNDE ÇOCUK VE ALLAH. Nüsha, 21(53), 1-26. https://doi.org/10.32330/nusha.930123

Cited By

All articles are licensed under Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY-NC 4.0).