Research Article

KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

Volume: 6 Number: 2 March 1, 2011
  • Abdulkadir Uzunöz
  • Yavuz Akbaş
TR

KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

Abstract

Herhangi bir alan veya konuda bilgi sahibi olmak, fikirler geliştirebilmek için öncelikle o alana ait temel kavramların doğru, bilimsel gerçeklere uygun bir biçimde kazanılmış olması temel esastır. Öğrencilerin kavramlar hakkında sahip oldukları zihinsel yapılar, yanılgılar varsa ise bunlar ortaya çıkarılmalı ve bunları gidermeye dönük faklı yaklaşım ve öğretim yöntemleri denenmelidir. Bu kapsamda kavramsal değişim yaklaşımını temel alan öğretim yöntemlerinin çoğunda öğrencilerin kavram yanılgılarının giderilmesi ön planda tutulmaktadır. Bu amaçla kullanılan etkili yöntemlerden biri de kavramsal değişim metinleridir. Kavramsal değişim metinleri öğrencilere; yanlış fikirleri anlama, irdeleme, neden yanlış olduğunun farkına varma ve doğru bilgilerle değiştirme fırsatı vermektedir. Ayrıca kavram yanılgıları ile bilimsel olarak doğru kabul edilen bilgiler arasındaki çelişkileri ortaya koyan metinlerdir. Bu çalışmanın amacı, coğrafya öğretiminde, kavram yanılgılarının giderilmesinde kullanılabilecek, kavramsal değişim metinlerinin hazırlanmasına ve sınıf içinde uygulanmasına ilişkin bir örnek sunmaktır. Araştırmada, örnek olarak sunulan materyallerin hazırlanma süreci, şekli ve içerikleri hakkında bilgiler verileceğinden, diğer coğrafya konularında çalışma yapacak araştırmacılara ve öğretmenlere katkı sağlaması beklenmektedir. 

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Abdulkadir Uzunöz This is me

Yavuz Akbaş This is me

Publication Date

March 1, 2011

Submission Date

August 9, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 6 Number: 2

APA
Uzunöz, A., & Akbaş, Y. (2011). KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ. Education Sciences, 6(2), 1659-1678. https://izlik.org/JA94DZ57EM
AMA
1.Uzunöz A, Akbaş Y. KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ. Education Sciences. 2011;6(2):1659-1678. https://izlik.org/JA94DZ57EM
Chicago
Uzunöz, Abdulkadir, and Yavuz Akbaş. 2011. “KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ”. Education Sciences 6 (2): 1659-78. https://izlik.org/JA94DZ57EM.
EndNote
Uzunöz A, Akbaş Y (March 1, 2011) KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ. Education Sciences 6 2 1659–1678.
IEEE
[1]A. Uzunöz and Y. Akbaş, “KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ”, Education Sciences, vol. 6, no. 2, pp. 1659–1678, Mar. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA94DZ57EM
ISNAD
Uzunöz, Abdulkadir - Akbaş, Yavuz. “KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ”. Education Sciences 6/2 (March 1, 2011): 1659-1678. https://izlik.org/JA94DZ57EM.
JAMA
1.Uzunöz A, Akbaş Y. KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ. Education Sciences. 2011;6:1659–1678.
MLA
Uzunöz, Abdulkadir, and Yavuz Akbaş. “KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ”. Education Sciences, vol. 6, no. 2, Mar. 2011, pp. 1659-78, https://izlik.org/JA94DZ57EM.
Vancouver
1.Abdulkadir Uzunöz, Yavuz Akbaş. KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI COĞRAFYA ÖĞRETİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ. Education Sciences [Internet]. 2011 Mar. 1;6(2):1659-78. Available from: https://izlik.org/JA94DZ57EM