In this research, Turkish Chocolate Industry is discussed. The distributions of production and consumption ratios of the chocolate's products by the years are examined especially during the globalization. The routine of chocolate consumption of young consumer is investigated as well as its' profile, while the factors affecting the convenient and chocolate's products consumption are being analyzed. While protecting the chocolate's products sector, the market share and competitive strength of the chocolate's products can be increased by consistent governmental policies. The supports for chocolate industry development should be provided. Furthermore, economical inducements to increase the competition ability of SMEs must be supplied in conjunction with consumers' education programs.
Bu araştırmada, Türk çikolata sektörü ele alınmıştır. Özellikle küreselleşme sürecinde çikolata ürünlerinin üretim ve tüketim miktarları araştırılarak, yıllara göre aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Gençlerin çikolata tüketim alışkanlıkları, tüketim sıklıkları, çikolata tüketen tüketici profili ve tüketicilerin çikolata tüketimini etkileyen etkenler belirlenmeye çalışılmıştır. Türkiye'de çikolata ürünleri sektörünü korurken, çikolata ürünlerinin pazardaki payı ve rekabet gücünü artırmak için istikrarlı hükümet politikaları gerekmektedir. Çikolata sektörünün gelişebilmesi için gerekli destekler verilmeli, KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmak için teşvik sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra tüketiciler de eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Computer Engineering |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 3 Issue: 1 |