Ham kumaş 10m/dk tambur hızında 2 pasaj şardonlama işlemine tabi tutularak şardonlu bi-elastik dokuma kumaş elde edilmiştir. Ham bi-elastik dokuma kumaş ile şardonlu bi-elastik dokuma kumaşa yıkama çekmesi ve buhar çekmesi testleri uygulanarak şardonlama işleminin bi-elastik dokuma kumaşların boyutsal stabilite özelliklerini ne ölçüde değiştirdiğinin deneysel olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Testler sonucu elde edilen veriler kullanılarak şardonlama işleminin kumaşın boyutsal stabilitesi üzerine etkisini ve anlamlılık seviyesini tespit etmek için istatistiksel analiz yapılmıştır. ANOVA sonuçları, şardonlama işleminin kumaşın mekaniksel özellikleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu ve varyans homojenliği sonuçları ise verilerin güvenilir olduğu yönündedir. Sonuç olarak; şardon sırasında kumaşa uygulanan mekanik güç, kumaşın yıkama ve buhar işlemlerine karşı olan performansını bozarak her iki işlemde de çekme değerlerinin yükselmesine sebep olmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Textile Engineering |
Authors | |
Publication Date | April 11, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 11 Issue: 2 |