Birçok yaşlı insanın yemek
pişirme gibi günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlandıkları
bilinmektedir. Özellikle mekan büyüklüğü, tezgah yükseklikleri ve depolama
ünitelerinin erişilebilirliği yaşlılar için bir sorundur ve optimum
performansla kullanılamamaktadır. Bireylerin günlük yaşamın temel ve
enstrümantal aktivitelerini kolaylıkla sürdürebilmeleri, konfor ve verimliliği
artırabilmeleri için mutfak çalışma ortamının ve donanımın optimum tasarımı
önemlidir. Etkili bir mutfak tasarımı için yaşlıların rahatlık ve
bağımsızlığının en üst düzeye çıkarılması, işlerin minimum çaba ile
yürütülebilmesi için, mutfak alanı içindeki tüm ana unsurların ilişkisi dikkate
alınmalıdır. Bireyin minimum çaba ile işlerini yürütmesi bağımsızlık artışı
sağladığı gibi kendi başına yaşamını sürdürebilmesine de olanak sağlar. Mutfak
bireyin antropometrik özellikleri ve iş yapma alışkanlıkları göz önüne alınarak
tasarlandığında birey minimum zorlanma ve enerji tüketimi ile işini
sürdürebilecektir. Bu derleme çalışma yaşlı bireylerin mutfakla ilgili
faaliyetleri yapmaları sırasında yaşadıkları güçlükleri, bedenin farklı
bölgelerinde faaliyete bağlı ortaya çıkan kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını
ve optimum tasarım özelliklerini içermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 4 |