BibTex RIS Cite

Determination of Fe and Zn in Black Grapes Grown in the Elazığ

Year 2012, Volume: 7 Issue: 1, 43 - 48, 01.02.2012

Abstract

The determination of iron (Fe) and zinc (Zn) in black grapes (juice, pulp, seeds and stalk) grown in ten different regions of Elazığ were carried out by using atomic absorption spectrometry. According to analysis results, the highest and lowest values were obtained to be, Fe: 116,85±5,69 mg/kg (grape stalk, Saryyakup), 0,93±0,11 mg/L (grape juice, Harput), Zn: 16,17±0,77 mg/kg (grape stalk, Verena), 0,39±0,09 mg/L (grape juice, Verena), respectively. The results obtained for the Fe in grape stalks, and Zn in grape seeds contents were higher than grape juice and pulp, show that they depend significantly on regions. Fe and Zn showed greater concentration in grape stalk. Fe and Zn level in black grapes grown in the region Verena were higher than the other regions.

Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn'nun Tayini

Year 2012, Volume: 7 Issue: 1, 43 - 48, 01.02.2012

Abstract

Bu çalışmada Elazığ ilinin on farklı bölgesinden temin edilen siyah üzümlerin suyu, posası, çekirdeği ve sapında demir (Fe) ve çinko (Zn) miktarları atomik absorbsiyon spektrometresi kullanılarak tayin edildi. Analiz sonuçlarına göre en yüksek ve en düşük miktarlar, Fe için; 120,68 mg/kg (üzüm sapı, Sarıyakup), 0,84 mg/L (üzüm suyu, Ağın), Zn için; 46,47 mg/kg (üzüm sapı, Verena), 0,31 mg/L (üzüm suyu, Verena) olarak belirlenmiştir. Bütün bölgelerde üzüm sapındaki demir ile üzüm çekirdeğindeki çinko miktarları, üzüm posası ve üzüm suyuna göre yüksek olduğu tespit edilmiitir. Bölgelere bakıldığında Sarıyakup'ta üretilen üzümün sapında en yüksek Fe miktarı, belirlenirken, Verena bölgesine ait siyah üzümlerde de hem Zn hem de Fe değerleri diğer bölgelere göre yüksek olduğu görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Physics
Authors

Habibe Özmen This is me

Publication Date February 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Özmen, H. (2012). Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn’nun Tayini. Physical Sciences, 7(1), 43-48. https://doi.org/10.12739/10.12739
AMA Özmen H. Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn’nun Tayini. Physical Sciences. February 2012;7(1):43-48. doi:10.12739/10.12739
Chicago Özmen, Habibe. “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe Ve Zn’nun Tayini”. Physical Sciences 7, no. 1 (February 2012): 43-48. https://doi.org/10.12739/10.12739.
EndNote Özmen H (February 1, 2012) Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn’nun Tayini. Physical Sciences 7 1 43–48.
IEEE H. Özmen, “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn’nun Tayini”, Physical Sciences, vol. 7, no. 1, pp. 43–48, 2012, doi: 10.12739/10.12739.
ISNAD Özmen, Habibe. “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe Ve Zn’nun Tayini”. Physical Sciences 7/1 (February 2012), 43-48. https://doi.org/10.12739/10.12739.
JAMA Özmen H. Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn’nun Tayini. Physical Sciences. 2012;7:43–48.
MLA Özmen, Habibe. “Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe Ve Zn’nun Tayini”. Physical Sciences, vol. 7, no. 1, 2012, pp. 43-48, doi:10.12739/10.12739.
Vancouver Özmen H. Elazığ Bölgesinde Yetiştirilen Siyah Üzümlerde Fe ve Zn’nun Tayini. Physical Sciences. 2012;7(1):43-8.