BibTex RIS Cite

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Year 2016, Volume: 11 Issue: 2, 116 - 132, 11.04.2016

Abstract

Sürdürülebilir kalkınmanın yerel ölçekte önemli olduğu düşünüldüğünde yöresel malzeme kullanımları, eski yapıların uygun işlevler verilerek yaşatılması ve kullanıcıların koruma ve yenilemedeki etkisi gibi unsurlar önemli olmaktadır. Bu nedenle “kalkınma” fiziksel olduğu kadar sosyal-kültürel boyutu ile de kentsel koruma ile çelişmeyecek bir biçimde gerçekleştirilme amacı taşımak zorundadır. Bu bağlamda, Batı Anadolu yerleşimlerinde göze çarpan zeytinyağı üretim işliklerinin ve konutlarının zeytinyağı turizmi ve tarım endüstrisi turizmi kapsamında korunması, gelecek nesillere aynen aktarılması “kültür turizmi” açısından çok önemli bir strateji oluşturacaktır. Kentlerin hafıza mekânları içinde, o kente has mimari elemanları ve mekânsal öğeleri ile nasıl ve ne şekilde korunup yenilecekleri hususu bu çalışma ile varılmak istenen en önemli sonuçlardan biri olarak düşünülmektedir. 

References

  • • Altınoluk, Ü., (2007). Geleneksel Kent Dokusu: Birgi, Ege Yayınları.
  • • Ekinci, O., (1992). Kent Planlamasında Kültürel Kimlik Sorunu, Ege Mimarlık Dergisi, 1992/2, ss:39-42.
  • • Ekinci, O., (1998). Birgi’de Belediye Bilinci, Sanatsal Mozaik Dergisi, 1998/8.
  • • Eruzun, C., (2000). Türkiye’de Katılımcı Korumaya Bir Örnek Birgi Yaz Okulu Modeli, Tasarım/Kuram, Cilt 1, Sayı 2, Mayıs 2000,14 s:Ç13-26.
  • • GÖNEY, S., (1995). Şehir Coğrafyası, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul.
  • • Gümüşoğlu, F., (2008). Birgi’de Toplumsal Yaşam ve Değişim, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  • • Kiel, M., (2001). Birgi Batı Anadolu’da Eski Bir Türk Kültür Merkezi, Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri, Ankara.
  • • MKD Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması Raporu, (2013).
  • • Murgado, E.M., (2013). Turning Food into a Gastronomic Experience: Olive Oil Tourism, Options Mediterranean’s, No:106 ss:97-109.
  • • Muslu, G., (2005). Küçük Menderes Havzasının Beşeri ve İktisadi Coğrafyası, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005.
  • • Pozo, B., and Alonso, P., (2012). Industrial Heritage and Place Identity in Spain: From Monuments to Landscapes, Geographical Review, 00167428, Oct.2012, Vol:102, Issue:4 pp:1-12.
  • • T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, (2014). 2013 Yılı Zeytin ve Zeytinyağı Raporu.
  • • UN DOCUMENTS, (1987). Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development, From A/42-427.
  • • UNTWO, (2013). World Tourism Organization Annual Report, Madrid, Spain.
  • • Yavuz, B.G., (2005). Birgi: Coğrafyası, Halk Bilgisi, Tarihçesi, Tarihi Yerleri, Birgi Kent Kitaplığı No:1, 3. Baskı, Birgi Belediyesi Ve Çekül Vakfı, İzmir.
  • • Yerliyurt, B. ve Kunter, M., (2014). Küçük Menderes Havzasındaki Endüstri Mirası: Birgi’deki Eski Zeytinyağı İşlikleri, Ege Mimarlık, Eylül 2014.
  • • http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz zeytinliklerin-sucu-ne.
Year 2016, Volume: 11 Issue: 2, 116 - 132, 11.04.2016

Abstract

References

  • • Altınoluk, Ü., (2007). Geleneksel Kent Dokusu: Birgi, Ege Yayınları.
  • • Ekinci, O., (1992). Kent Planlamasında Kültürel Kimlik Sorunu, Ege Mimarlık Dergisi, 1992/2, ss:39-42.
  • • Ekinci, O., (1998). Birgi’de Belediye Bilinci, Sanatsal Mozaik Dergisi, 1998/8.
  • • Eruzun, C., (2000). Türkiye’de Katılımcı Korumaya Bir Örnek Birgi Yaz Okulu Modeli, Tasarım/Kuram, Cilt 1, Sayı 2, Mayıs 2000,14 s:Ç13-26.
  • • GÖNEY, S., (1995). Şehir Coğrafyası, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul.
  • • Gümüşoğlu, F., (2008). Birgi’de Toplumsal Yaşam ve Değişim, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  • • Kiel, M., (2001). Birgi Batı Anadolu’da Eski Bir Türk Kültür Merkezi, Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri, Ankara.
  • • MKD Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması Raporu, (2013).
  • • Murgado, E.M., (2013). Turning Food into a Gastronomic Experience: Olive Oil Tourism, Options Mediterranean’s, No:106 ss:97-109.
  • • Muslu, G., (2005). Küçük Menderes Havzasının Beşeri ve İktisadi Coğrafyası, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005.
  • • Pozo, B., and Alonso, P., (2012). Industrial Heritage and Place Identity in Spain: From Monuments to Landscapes, Geographical Review, 00167428, Oct.2012, Vol:102, Issue:4 pp:1-12.
  • • T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, (2014). 2013 Yılı Zeytin ve Zeytinyağı Raporu.
  • • UN DOCUMENTS, (1987). Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development, From A/42-427.
  • • UNTWO, (2013). World Tourism Organization Annual Report, Madrid, Spain.
  • • Yavuz, B.G., (2005). Birgi: Coğrafyası, Halk Bilgisi, Tarihçesi, Tarihi Yerleri, Birgi Kent Kitaplığı No:1, 3. Baskı, Birgi Belediyesi Ve Çekül Vakfı, İzmir.
  • • Yerliyurt, B. ve Kunter, M., (2014). Küçük Menderes Havzasındaki Endüstri Mirası: Birgi’deki Eski Zeytinyağı İşlikleri, Ege Mimarlık, Eylül 2014.
  • • http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz zeytinliklerin-sucu-ne.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section City and Regional Planning
Authors

DEMET Gülhan

Publication Date April 11, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Gülhan, D. (2016). SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences, 11(2), 116-132.
AMA Gülhan D. SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences. April 2016;11(2):116-132.
Chicago Gülhan, DEMET. “SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Social Sciences 11, no. 2 (April 2016): 116-32.
EndNote Gülhan D (April 1, 2016) SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences 11 2 116–132.
IEEE D. Gülhan, “SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, Social Sciences, vol. 11, no. 2, pp. 116–132, 2016.
ISNAD Gülhan, DEMET. “SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Social Sciences 11/2 (April 2016), 116-132.
JAMA Gülhan D. SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences. 2016;11:116–132.
MLA Gülhan, DEMET. “SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Social Sciences, vol. 11, no. 2, 2016, pp. 116-32.
Vancouver Gülhan D. SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA TARIM ENDÜSTRİSİ VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİNİN BİRGİ YERLEŞİMİNDE OLABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Social Sciences. 2016;11(2):116-32.