BibTex RIS Cite

Marketlerde Satışa Sunulan Bazı Endüstriyel Peynirlerde, Dioksinli Bileşik Düzeylerinin Belirlenmesi

Year 2009, Volume: 4 Issue: 1, 8 - 14, 01.02.2009

Abstract

Yapılan bu çalışmada, kanser başta olmak üzere birçok toksik etkiye neden olan dioksin ve benzeri bileşiklerin peynirlerdeki düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Analizi yapılmak üzere Elazığ'da marketlerde satışa sunulan 20 adet peynir numunesi toplandı ve toplanan numunelerde TCDD, PeCDD, HxCDD, OCDD, TCDF, PCDF, TCB ve HpCB bileşiklerinin düzeyleri araştırıldı. Dioksin ve benzeri bileşik düzeyleri, Gaz Kromotografi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılarak, Amerikan Çevre Koruma Ajansının (USEPA) belirlediği 8290 no'lu metoda göre yapıldı. Peynir numunelerinde dioksinli bileşiklerin toksik eşdeğer konsantrasyonu (TEQ) ortalama, 0,0237 ng TEQ/g yağ olarak tespit edildi. Bu değer kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda; ülkemizde yaşayan, 70 kg ağırlığında bir insanın, analizi yapılan peynirlerden 50 gr tüketmesi durumunda kilogram başına aldığı toplam dioksin düzeyi 3.38 pg TEQ/ kg olarak hesaplandı. Sonuç olarak; belirlenen bu düzeylerin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen 1-4 pg TEQ/kg olan günlük alım miktarının üst sınırına yakın olduğu, tüketilen diğer gıdalarla birlikte Tolare edilebilir günlük alım miktarının üzerine çıkılacağı ve ciddi sağlık risklerinin oluşabileceği belirlenmiştir.

MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

Year 2009, Volume: 4 Issue: 1, 8 - 14, 01.02.2009

Abstract

Analizi yapılmak üzere Elazığ’da marketlerde satışa sunulan 20 adet peynir numunesi toplandı ve toplanan numunelerde TCDD, PeCDD, HxCDD, OCDD, TCDF, PCDF, TCB ve HpCB bileşiklerinin düzeyleri araştırıldı. Dioksin ve benzeri bileşik düzeyleri, Gaz KromotografiKütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılarak, Amerikan Çevre Koruma Ajansının (USEPA) belirlediği 8290 no’lu metoda göre yapıldı. Peynir numunelerinde dioksinli bileşiklerin toksik eşdeğer konsantrasyonu (TEQ) ortalama, 0,0237 ng TEQ/g yağ olarak tespit edildi. Bu değer kullanılarak yapılan hesaplama sonucunda; ülkemizde yaşayan, 70 kg ağırlığında bir insanın, analizi yapılan peynirlerden 50 gr tüketmesi durumunda kilogram başına aldığı toplam dioksin düzeyi 3.38 pg TEQ/kg olarak hesaplandı. Sonuç olarak; belirlenen bu düzeylerin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen 1-4 pg TEQ/kg olan günlük alım miktarının üst sınırına yakın olduğu, tüketilen diğer gıdalarla birlikte Tolare edilebilir günlük alım miktarının üzerine çıkılacağı ve ciddi sağlık risklerinin oluşabileceği belirlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Basic Sciences
Authors

Osman Cıftcı This is me

Publication Date February 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Cıftcı, O. (2009). MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Veterinary Sciences, 4(1), 8-14.
AMA Cıftcı O. MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Veterinary Sciences. February 2009;4(1):8-14.
Chicago Cıftcı, Osman. “MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Veterinary Sciences 4, no. 1 (February 2009): 8-14.
EndNote Cıftcı O (February 1, 2009) MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Veterinary Sciences 4 1 8–14.
IEEE O. Cıftcı, “MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”, Veterinary Sciences, vol. 4, no. 1, pp. 8–14, 2009.
ISNAD Cıftcı, Osman. “MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Veterinary Sciences 4/1 (February 2009), 8-14.
JAMA Cıftcı O. MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Veterinary Sciences. 2009;4:8–14.
MLA Cıftcı, Osman. “MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Veterinary Sciences, vol. 4, no. 1, 2009, pp. 8-14.
Vancouver Cıftcı O. MARKETLERDE SATIŞA SUNULAN BAZI ENDÜSTRİYEL PEYNİRLERDE, DİOKSİNLİ BİLEŞİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Veterinary Sciences. 2009;4(1):8-14.