Ethical Principles and Publication Policy

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Dergi adı: OHS ACADEMY İş Sağlığı ve Güvenliği Akademi Dergisi
Yayın sıklığı: Dergi, yılda üç sayı olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır.
Yayın türü: Dergi çevrimiçi, açık erişimli olarak yayımlanır. Dergi ulusal hakemli ve uluslararası indeksli bir dergidir.
Yayın dili: Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir. Makaleler Türkçe veya İngilizce olarak gönderilebilir. Makalenin özet kısmı Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayımlanır.
Makale değerlendirmesi: Dergiye gönderilen bütün makaleler, editör kurulunun onayından sonra en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Dergimizde çift taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Hakem önerileri doğrultusunda yeterli görülmeyen makaleler revizyon için yazarlara gönderilir. Revizyon sonrasında, bilimsel açıdan yeterli görülmeyen çalışmalar gerekçesi açıklanarak reddedilir. Üç hakemin ikisi tarafından kabul edilen makaleler yayına hak kazanır.
Yayın ücret politikası: Dergimiz başvuru ve yayın için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergide yayınlanan makalelerin tümü tam metin olarak indirilebilir.
Düzeltme için yazarlara verilen süre: Ön kontrol ve/veya düzeltme talepleri için yazarlara 45 gün süre verilir. Bu sürenin sonuna kadar düzeltme gönderilmeyen makaleler yazara iade edilir.
Editör sorumluluğu: Editörler dergiye gelen makaleleri, yazarların etnik kökenini, cinsiyet tercihini, tabiiyetini, dini inanışını veya politik düşüncesini dikkate almadan bilimsel içerik açısından değerlendirir. Gönderilen makalelerin yayımlanması için adil ve tarafsız isimsiz hakem değerlendirme sürecini sağlar. Gönderilen yayın ilgili tüm bilgileri yayımlanana kadar gizli tutar.
Yazar sorumluluğu: Gönderdikleri makalelerin tüm sorumluluğu ilgili yazarlarına aittir. Yayınlar uluslararası kabul görmüş bilim etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Yazarlar makalenin özgünlüğünü belirtmek ve yazının daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığını ya da yayımlanmak üzere bir başka dergiye gönerilmediğini beyan etmek zorundadır. Çalışmalarda, başka araştırmacılara ait ölçek, anket ve fotoğraf/görsellerin kullanımı için sahiplerinden izin alınmalı ve alınan izin belgesi, makale gönderim aşamasında editörlüğe iletilmelidir. Dergide tablo, şekil ya da diğer katkı sunan alıntılar gibi telifli materyal, ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanır. Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi gerekir. Makaleye katkı sağlayan tüm kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapılmalıdır. Bu konularda tüm sorumluluk yazarlara aittir.
Hakem sorumluluğu: Hakemler makaleleri tarafsız bir şekilde bilimsel içerik açısından değerlendirmekle yükümlüdür. Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler. Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdır. Hakem kararları nesnel olmalıdır. Hakemler, yazar tarafından atıf yapılmamış veya yayımlanmış ilintili yayınları belirtmelidir. Hakemler, yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarını farkına vardığında editöre bildirmekle yükümlüdür. Hakem, gönderilen bir yazının içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüğünde editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.
Makale sayısı yayımı: Aynı yıl içerisinde bir yazarın en fazla 2 makalesi dergide yayınlanabilir.
Lisansüstü tez çalışmasına dayalı yayınlar: Yüksek lisans veya doktora tezinden hazırlanan makalelerde tezi hazırlayan öğrenci ve danışman (var ise ikinci yasal danışman) makalenin yazarları olarak kabul edilir. Tez öğrencisi tek yazarlı olarak tez çalışmasına dayalı makale hazırlamak isterse, danışmanından yazarlıktan feragat yazısı alması ve bu yazıyı makale ile birlikte dergi editörüne göndermesi gerekir. Bu durumun tüm sorumluluğu yazarlara aittir.
Ayrıca yüksek lisans veya doktora tezlerinden makaleye çevrilen çalışmalarda makalenin teşekkür kısmında bu durum belirtilerek Tezin Tam Adı- Yayınlandığı Okul- Yayın Yılı bilgileri açıkça yazılmalıdır.
Etik standartları: OHS ACADEMY İş Sağlığı ve Güvenliği Akademi Dergisi yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) ve ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini benimsemektedir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için etik kurul onayı alınmış ve belgelendirilmiş olmalıdır. İlgili belge, dergiye başvuru esnasında, sisteme yüklenmelidir. Makalenin etik kurul onayı gerektirmemesi halinde bu kısıma makalenin etik kurul kararı gerektirmediğine dair yazar beyanı yüklenmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalar:
a) Klinik ve deneysel insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar,
b) Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
c) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Telif (copyright) hakkı: Dergide yayımlanan yazıların yayın hakkı dergiye aittir. Dergiye makale gönderimi sırasında “telif hakkı” formu tüm yazarlar tarafından imzalanarak makale ile birlikte siteme yüklenmelidir. Dergi yönetiminin yazılı izni olmadan söz konusu yazı bir başka dergide veya dilde yayımlanamaz.
Benzerlik Oranı: Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, yazım ve dil kontrol editörü tarafından hakemlik sürecine geçilmeden önce Turnitin intihal programı ile taranacak ve her makale için benzerlik raporu oluşturulacaktır. Benzerlik raporu sonucu referanslar hariç en fazla %25 olmalıdır. Benzerlik oranının daha yüksek olması durumunda ise makale yeniden düzenleme yapması için yazara geri gönderilir. Benzerlik oranı %25’in altında olmayan makaleler hakem değerlendirme aşamasına alınmaz ve verilen süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapamayan makaleler reddedilir.
Araştırmacıların Katılım Oranları: Dergimize yayımlanmak üzere gönderilen ve birden fazla yazarı bulunan makalelerde her bir yazarın araştırmaya olan katkısı hem nitelik yönünden hem de nicelik olarak(yüzdesel gösterim) belirtilmelidir. Tek yazarlı çalışmalarda yazar katkı oranı %100 olarak belirtilmelidir.