Research Article
BibTex RIS Cite

KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI

Year 2018, Volume: 8 Issue: 14, 158 - 178, 10.02.2018

Abstract

Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla yaşandığı çağımızda, kültürel değerlerimizden bazıları yok
olup gitmekte, bazıları da kendisine farklı biçimlerde yeni yaşam alanları oluşturarak varlığını devam e ttirmeye
çalışmaktadır. Hemen her alanda gördüğümüz küreselleşmenin etkileri, halk kültürü ürünlerinin de değişmesine ya da
evirilmesine neden olmuştur. Değişim, uzun yıllar sonucunda ortaya çıkan bir olgudur. Değişim kaçınılmaz olduğuna
göre burada yapılması gereken kültürel değerlerin özünü koruyarak planlı ve güdümlü bir değişme için çağa uygun
yaklaşımlarda bulunmaktır.
Günümüzde, kültürümüzü meydana getiren sosyal şartların değişmesi, tüketim kültürünün yaygınlaşması ve
kadının iş hayatında daha aktif hale gelmesiyle birlikte mutfak kültürümüzde büyük değişimler yaşanmıştır. Belirli
kültürel yemeklerde -aşure gibi- farkındalığın artması ve geleneğin devam ettirilmesinin yanında birçok yemeğin
unutulup kaybolması durumuyla karşı karşıya kalınmıştır. Ölü aşı veya düğün yemeği gibi gelenekler değişime
uğramış, birçok yemek türü unutulmuştur. Bu bağlamda değişime uğramış ya da unutulmaya başlanmış yemeklerin
derlenmesi ve geleceğe aktarılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Karadeniz mutfağı coğrafi şartlardan ötürü et değil, ot
ağırlıklıdır. Bu özelliği bugün de devam etmektedir

References

  • Ali Çelik, Trabzon Şalpazarı Çepni Kültürü, Trabzon Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayınları, Trabzon, 1999.
  • Faruk Sümer, Çepni. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA) (C 9, 269- 270), Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul, 1993.
  • Bekir Şişman, Karadeniz Yöresinde Mısır Kültürü: Folklorik Bir Yaklaşım, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2/7, 2009, 232- 243.
Year 2018, Volume: 8 Issue: 14, 158 - 178, 10.02.2018

Abstract

References

  • Ali Çelik, Trabzon Şalpazarı Çepni Kültürü, Trabzon Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayınları, Trabzon, 1999.
  • Faruk Sümer, Çepni. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA) (C 9, 269- 270), Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul, 1993.
  • Bekir Şişman, Karadeniz Yöresinde Mısır Kültürü: Folklorik Bir Yaklaşım, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2/7, 2009, 232- 243.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Elvan Dost This is me

Publication Date February 10, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 8 Issue: 14

Cite

APA Dost, E. (2018). KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), 8(14), 158-178.
AMA Dost E. KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). February 2018;8(14):158-178.
Chicago Dost, Elvan. “KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 8, no. 14 (February 2018): 158-78.
EndNote Dost E (February 1, 2018) KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 8 14 158–178.
IEEE E. Dost, “KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI”, Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), vol. 8, no. 14, pp. 158–178, 2018.
ISNAD Dost, Elvan. “KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları) 8/14 (February 2018), 158-178.
JAMA Dost E. KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2018;8:158–178.
MLA Dost, Elvan. “KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI”. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları), vol. 8, no. 14, 2018, pp. 158-7.
Vancouver Dost E. KÜLTÜREL DEĞİŞİM BAĞLAMINDA TRABZON-ŞALPAZARI ÇEPNİ MUTFAĞI. Studies of The Ottoman Domain (Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları). 2018;8(14):158-7.