EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI

Number: 19 May 1, 2011
TR EN

EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI

Abstract

Pisidia Bölgesi’nde Selge’nin teritoryumunda, Eurymedon’un (Köprüçay) ikiye ayırdığı sarp kayalıklar üzerinde konumlanan Asarbaşı yerleşimi, bu vadide şimdiye kadar hiç bahsedilmeyen, olasılıkla Aspendos’dan başlayarak kuzeye Timbriada kentine kadar devam eden ve Eurymedon’un üzerindeki köprülerle birbirine bağlanan yol güzergâhı üzerindeki konumu ile önemlidir. Yerleşimde bulunan Roma köprüsü ve düzenlenmiş Roma yolu bu yol güzergâhının bir parçası olduğunu kanıtlaması açısından önemlidir. Ayrıca Asarbaşında G. Neumann ve E. Fuhrmann’ın tespit ettiği ve M.Ö. 1. yy. ve M.S. 3. yy.’lar arasına tarihledikleri iki Pisidce yazıt yerleşimi anlamamızda önemli dilbilimsel verilerdendir. Ancak burayı ilginç kılan sadece bu yol güzergâhı ve yazıtlar değil, yerleşiminin doğusunda, Eurymedon’un çağlayan sularından fırlayan sarp kayalığın ulaşması zor ve yükseklerdeki görkemli duruşlarıyla, köprünün batı ayağının hemen üzerinde, yolun tüm yolcuların göreceği ve hayran olacağı konumlarıyla dikkati çeken kaya mezarlarıdır. Bu mezarlardan Gavurevi kaya mezarı ve hemen yanında yer alan yarım kalmış kaya mezarının mimarileri yanında kabartma betimlemelerindeki ikonografik ayrıntılar, bölge ve Anadolu kaya mezar gelenekleri açısından özeldir. Ayrıca Asarbaşı kaya mezarlarının, Pisidia bölgesinin komşuları olan Phryg, Lykia ve Karia kaya mezar gelenekleri arasındaki yeri ve etkileşim süreçleri yanında, bölgesinin bir kaya mezar mimari geleneği varmıydı sorusu burada cevaplanmaya çalışılacaktır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

May 1, 2011

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 19

APA
Dökü, F. E. (2011). EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI. OLBA, 19, 121-158. https://izlik.org/JA84SC54AC
AMA
1.Dökü FE. EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI. OLBA. 2011;(19):121-158. https://izlik.org/JA84SC54AC
Chicago
Dökü, F. Eray. 2011. “EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI”. OLBA, nos. 19: 121-58. https://izlik.org/JA84SC54AC.
EndNote
Dökü FE (May 1, 2011) EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI. OLBA 19 121–158.
IEEE
[1]F. E. Dökü, “EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI”, OLBA, no. 19, pp. 121–158, May 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84SC54AC
ISNAD
Dökü, F. Eray. “EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI”. OLBA. 19 (May 1, 2011): 121-158. https://izlik.org/JA84SC54AC.
JAMA
1.Dökü FE. EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI. OLBA. 2011;:121–158.
MLA
Dökü, F. Eray. “EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI”. OLBA, no. 19, May 2011, pp. 121-58, https://izlik.org/JA84SC54AC.
Vancouver
1.F. Eray Dökü. EURYMEDON VADİSİ ASARBAŞI YERLEŞİMİ KAYA MEZARLARI. OLBA [Internet]. 2011 May 1;(19):121-58. Available from: https://izlik.org/JA84SC54AC