Research Article

Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma

Volume: 2 Number: 2 August 2, 2021
EN TR

Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma

Abstract

Bu çalışmada göç etmiş kadınların mutfak kültürlerine yönelik görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Göç nedeniyle yaşadıkları yerlerin dışına çıkan insanların memleketlerinin kültürlerine yönelik refleksleri de araştırılmaktadır. Çalışmada kültürün en önemli dinamiklerinden biri olan mutfak incelenmektedir. Kültür ve mutfak arasındaki karşılıklı etkileşim, iki olgu arasındaki bu ilişkiyi sosyal araştırmaların önemli çalışma alanlarından biri haline getirmektedir. Dolayısıyla kültür unsurları göç olgusunun bir parçası olarak incelendiğinde, kavramlar arasındaki etkileşimle ilgili önemli sonuçların tespit edilebileceği düşünülmektedir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemleri, veri toplama araçlarından mülakat kullanılmıştır. Bu kapsamda Muş ilinden Türkiye’nin farklı şehirlerine göç etmiş kadınlarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların geleneksel kültür algıları ile gurbette kültürlerini sürdürebilme eğilimleri araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre Muş’tan göç eden ev hanımlarının geleneksel mutfak kültürlerine ait yemekler konusundaki bilgi düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, göç sonrası mutfak kültürlerini sürdürmede çok başarılı olmadıkları sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın göç-kültür etkileşimine ilişkin alan yazınına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Akçaözoğlu, E. Y., & Koday, S. (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. Journal of Graduate School of Social Sciences, 23(2), 537-552
  2. Avşar, Ö. Y., & Seçim, Y. (2020). Suriye Göçmenlerinin Mutfak Kültürü Uyum Süreci; Konya Örneği. Journal of Recreation and Tourism Research/JRTR, 7(2), 209-221.
  3. Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
  4. Castles, Steven. & Mark. J. Mıller (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. B. U. Bal & İ. Akbulut (Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  5. Cohen, J. H., & Sirkeci, I. (2011). Cultures of migration: The global nature of contemporary mobility. Texas: University of Texas Press.
  6. Düzgün, E., & Özkaya, F. D. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü (Culinary Culture from Mesopotamia to. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 41, 47.
  7. Ertaş, Y., & Gezmen-Karadağ, M. (2013). Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 117-136.
  8. Eser, B. (2018). Mülteci Restoranları Gastronomik Sahanın Neresinde? Göçmen Mahalleleri, Mülteci Yemekler ve Mekânsal Ayrışmaya Dair Kuramsal Bir Giriş. ViraVerita E-Dergi, (8), 172-195.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 2, 2021

Submission Date

June 14, 2021

Acceptance Date

July 26, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 2 Number: 2

APA
Işkın, M. (2021). Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma. Oltu Beşeri Ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 258-274. https://izlik.org/JA99CR37SP
AMA
1.Işkın M. Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021;2(2):258-274. https://izlik.org/JA99CR37SP
Chicago
Işkın, Merve. 2021. “Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma”. Oltu Beşeri Ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 2 (2): 258-74. https://izlik.org/JA99CR37SP.
EndNote
Işkın M (August 1, 2021) Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 2 2 258–274.
IEEE
[1]M. Işkın, “Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma”, Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 258–274, Aug. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99CR37SP
ISNAD
Işkın, Merve. “Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma”. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi 2/2 (August 1, 2021): 258-274. https://izlik.org/JA99CR37SP.
JAMA
1.Işkın M. Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi. 2021;2:258–274.
MLA
Işkın, Merve. “Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma”. Oltu Beşeri Ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 2, Aug. 2021, pp. 258-74, https://izlik.org/JA99CR37SP.
Vancouver
1.Merve Işkın. Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi [Internet]. 2021 Aug. 1;2(2):258-74. Available from: https://izlik.org/JA99CR37SP