Research Article
BibTex RIS Cite

The Role Of Women In Migration-Culture Interaction: A Study In The Context Of Culinary Culture

Year 2021, Volume: 2 Issue: 2, 258 - 274, 02.08.2021

Abstract

The aim of this study is to determine the views of migratory women towards culinary cultures. The reflexes of
people who move out of their province due to migration towards the cultures of their home countries are also
investigated. The study examines one of the most important dynamics of culture, the cuisine. The mutual
interaction between culture and cuisine makes this relationship between the two phenomena one of the
important study areas of social research. Therefore, when the cultural elements is examined as part of the
migration phenomenon, it is thought that important results regarding the interaction between concepts can be
determined. Interview was used in the study, one of the data collection tools of qualitative research methods.
In this context, interviews were conducted with women who had migrated from Muş province to different cities of Turkey. Participants ' traditional cultural perceptions and their tendency to maintain their culture in the foreign land were investigated. According to the results of the study, it was determined that the housewives who migrated from Mus had high levels of knowledge about dishes belonging to traditional culinary cultures. However, it was concluded that they were not very successful in maintaining their culinary culture after migration. It is thought that this study will contribute to the literature on the migration-culture interaction.

References

  • Akçaözoğlu, E. Y., & Koday, S. (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. Journal of Graduate School of Social Sciences, 23(2), 537-552
  • Avşar, Ö. Y., & Seçim, Y. (2020). Suriye Göçmenlerinin Mutfak Kültürü Uyum Süreci; Konya Örneği. Journal of Recreation and Tourism Research/JRTR, 7(2), 209-221.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Castles, Steven. & Mark. J. Mıller (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. B. U. Bal & İ. Akbulut (Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Cohen, J. H., & Sirkeci, I. (2011). Cultures of migration: The global nature of contemporary mobility. Texas: University of Texas Press.
  • Düzgün, E., & Özkaya, F. D. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü (Culinary Culture from Mesopotamia to. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 41, 47.
  • Ertaş, Y., & Gezmen-Karadağ, M. (2013). Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 117-136.
  • Eser, B. (2018). Mülteci Restoranları Gastronomik Sahanın Neresinde? Göçmen Mahalleleri, Mülteci Yemekler ve Mekânsal Ayrışmaya Dair Kuramsal Bir Giriş. ViraVerita E-Dergi, (8), 172-195.
  • Gedik, M. (2009). Somalili mültecilerin sosyo-kültürel ve dinî hayatları üzerine sosyolojik bir araştırma (Konya örneği). Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya
  • Güler, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(S 1), 24-30.
  • Güllüpınar, F. (2012). Göç olgusunun ekonomi-politiği ve uluslararası göç kuramları üzerine bir değerlendirme. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 2(4), 53-85
  • Güreşci, E. (2011). Türkiye’de kentten-köye göç olgusu. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1), 77-86.
  • Laliotou, I. (2004). Transatlantic subjects: Acts of migration and cultures of transnationalism between Greece and America. Chicago: University of Chicago Press.
  • Özer, İ. (2004). Kentleşme Kentlileşme ve Kentsel Değişme. Bursa: Ekin Kitabevi
  • Patton, M. Q. (2002). Nitel sorgulamadaki yirmi yıllık gelişmeler: Kişisel, deneyimsel bir bakış açısı. Nitel Sosyal Hizmet, 1 (3), 261-283.
  • Sağlam, S. (2006). Türkiye'de iç göç olgusu ve kentleşme. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD), (5), 33-44.
  • Şimşek, E. & Gürler, Z. (1994). Kırdan kente göç olgusu ve kırsal sanayi. Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi, İzmir.
  • TDK (Türk Dil Kurumu). (2020). Göç. (Erişim: 20.08.2020), https://sozluk.gov.tr/
  • Vieira, R., & Trindade, J. (2008). Migration, culture and identity in Portugal. Language and Intercultural Communication, 8(1), 36-49.
  • Williams, A. M., & Hall, C. M. (2002). Tourism, migration, circulation and mobility. In: Tourism and migration (pp. 1-52). Springer, Dordrecht.
  • Wolff, F. (2013). Revolutionary identity and migration: the commemorative transnationalism of Bundist culture. East European Jewish Affairs, 43(3), 314-331.
  • Yağar, F. & Dökme, S. (2018). Niteliksel Araştırmaların Planlanması: Araştırma Soruları, Örneklem Seçimi, Geçerlik ve Güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3): 1-9.
  • Yavuz, F., Aksoy, A., Topçu, Y. & Erem, T. (2004). Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde kırsal alandan göç etme eğilimini etkileyen faktörlerin analizi. Dördüncü Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin yayıncılık

Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma

Year 2021, Volume: 2 Issue: 2, 258 - 274, 02.08.2021

Abstract

Bu çalışmada göç etmiş kadınların mutfak kültürlerine yönelik görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Göç nedeniyle yaşadıkları yerlerin dışına çıkan insanların memleketlerinin kültürlerine yönelik refleksleri de
araştırılmaktadır. Çalışmada kültürün en önemli dinamiklerinden biri olan mutfak incelenmektedir. Kültür ve
mutfak arasındaki karşılıklı etkileşim, iki olgu arasındaki bu ilişkiyi sosyal araştırmaların önemli çalışma
alanlarından biri haline getirmektedir. Dolayısıyla kültür unsurları göç olgusunun bir parçası olarak
incelendiğinde, kavramlar arasındaki etkileşimle ilgili önemli sonuçların tespit edilebileceği düşünülmektedir.
Araştırmada, nitel araştırma yöntemleri, veri toplama araçlarından mülakat kullanılmıştır. Bu kapsamda Muş
ilinden Türkiye’nin farklı şehirlerine göç etmiş kadınlarla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların
geleneksel kültür algıları ile gurbette kültürlerini sürdürebilme eğilimleri araştırılmıştır. Çalışmanın
sonuçlarına göre Muş’tan göç eden ev hanımlarının geleneksel mutfak kültürlerine ait yemekler konusundaki
bilgi düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın, göç sonrası mutfak kültürlerini sürdürmede çok
başarılı olmadıkları sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın göç-kültür etkileşimine ilişkin alan yazınına katkı
sağlayacağı düşünülmektedir.

References

  • Akçaözoğlu, E. Y., & Koday, S. (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. Journal of Graduate School of Social Sciences, 23(2), 537-552
  • Avşar, Ö. Y., & Seçim, Y. (2020). Suriye Göçmenlerinin Mutfak Kültürü Uyum Süreci; Konya Örneği. Journal of Recreation and Tourism Research/JRTR, 7(2), 209-221.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Castles, Steven. & Mark. J. Mıller (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. B. U. Bal & İ. Akbulut (Çev.), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Cohen, J. H., & Sirkeci, I. (2011). Cultures of migration: The global nature of contemporary mobility. Texas: University of Texas Press.
  • Düzgün, E., & Özkaya, F. D. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü (Culinary Culture from Mesopotamia to. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 41, 47.
  • Ertaş, Y., & Gezmen-Karadağ, M. (2013). Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 117-136.
  • Eser, B. (2018). Mülteci Restoranları Gastronomik Sahanın Neresinde? Göçmen Mahalleleri, Mülteci Yemekler ve Mekânsal Ayrışmaya Dair Kuramsal Bir Giriş. ViraVerita E-Dergi, (8), 172-195.
  • Gedik, M. (2009). Somalili mültecilerin sosyo-kültürel ve dinî hayatları üzerine sosyolojik bir araştırma (Konya örneği). Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya
  • Güler, S. (2010). Türk mutfak kültürü ve yeme içme alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(S 1), 24-30.
  • Güllüpınar, F. (2012). Göç olgusunun ekonomi-politiği ve uluslararası göç kuramları üzerine bir değerlendirme. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 2(4), 53-85
  • Güreşci, E. (2011). Türkiye’de kentten-köye göç olgusu. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1), 77-86.
  • Laliotou, I. (2004). Transatlantic subjects: Acts of migration and cultures of transnationalism between Greece and America. Chicago: University of Chicago Press.
  • Özer, İ. (2004). Kentleşme Kentlileşme ve Kentsel Değişme. Bursa: Ekin Kitabevi
  • Patton, M. Q. (2002). Nitel sorgulamadaki yirmi yıllık gelişmeler: Kişisel, deneyimsel bir bakış açısı. Nitel Sosyal Hizmet, 1 (3), 261-283.
  • Sağlam, S. (2006). Türkiye'de iç göç olgusu ve kentleşme. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD), (5), 33-44.
  • Şimşek, E. & Gürler, Z. (1994). Kırdan kente göç olgusu ve kırsal sanayi. Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi, İzmir.
  • TDK (Türk Dil Kurumu). (2020). Göç. (Erişim: 20.08.2020), https://sozluk.gov.tr/
  • Vieira, R., & Trindade, J. (2008). Migration, culture and identity in Portugal. Language and Intercultural Communication, 8(1), 36-49.
  • Williams, A. M., & Hall, C. M. (2002). Tourism, migration, circulation and mobility. In: Tourism and migration (pp. 1-52). Springer, Dordrecht.
  • Wolff, F. (2013). Revolutionary identity and migration: the commemorative transnationalism of Bundist culture. East European Jewish Affairs, 43(3), 314-331.
  • Yağar, F. & Dökme, S. (2018). Niteliksel Araştırmaların Planlanması: Araştırma Soruları, Örneklem Seçimi, Geçerlik ve Güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3): 1-9.
  • Yavuz, F., Aksoy, A., Topçu, Y. & Erem, T. (2004). Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde kırsal alandan göç etme eğilimini etkileyen faktörlerin analizi. Dördüncü Tarım Ekonomisi Kongresi, Tokat.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin yayıncılık
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Merve Işkın 0000-0002-4748-0422

Publication Date August 2, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Işkın, M. (2021). Göç-Kültür Etkileşiminde Kadının Rolü: Mutfak Kültürü Bağlamında Bir Araştırma. Oltu Beşeri Ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 258-274.