Conference Paper

Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu

Volume: 30 Number: 1s November 28, 2013
EN

Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu

Abstract

Parasetamol yüz yılı aşkın süredir analjezik ve antipiretik olarak kullanılan güvenilir bir ilaçtır ancak parasetamolün etki mekanizması halen tam olarak anlaşılamamıştır. Her ne kadar siklooksijenaz (COX) enzim inhibisyonu da parasetamolün etki mekanizmasında rol oynasa da özellikle analjezik etki mekanizmasında serotonerjik ve opioiderjik sistem gibi diğer mekanizmaların da katkısı artık iyi bilinmektedir. Antiinflamatuar etkisinin ise çeşitli hayvan deneylerinde ve klinik araştırmalarda diğer non-steroid antiinflamatuar ilaçlara (NSAİİ) yaklaştığı belirtilse de romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklardaki inflamasyona karşı etkisiz olması onun diğer NSAİİ’lar sınıfından ayrı tutulmasını gerektirmiştir. Parasetamol siklooksijenaz enzimini indirekt olarak inhibe eder. Bu inhibisyonun rölatif olarak yüksek peroksit varlığında ortadan kalktığı iddia edilmiştir. Düşük peroksit yoğunluğunun olduğu merkezi sinir sisteminde (MSS) siklooksijenaz enzim inhibisyonunun analjezi ve antipiretik etki oluşturduğu belirtilse de, peroksit yoğunluğunun fazla olduğu trombosit ve immün hücrelerde ise etkisinin olmadığı ve bu yüzden parasetamolün romatoid artrit gibi yüksek peroxidaz aktivitenin gözlendiği hastalıklarda etkisiz olduğu iddia edilmiştir. İkibinli yılların başlarında yeni bir COX enzim varyantı keşfedilmiş ve bunun COX-3 olarak adlandırılması parasetamolün etki mekanizmasında bu enzimin rolünün olabileceğini düşündürmüştür. Ancak yapılan çalışmalarda hem COX-3 enziminin tek başına ayrı bir enzim hem de parasetamol ile etkileşiminin olup olmadığı netlik kazanmamıştır. Bu derlemenin amacı parasetamolün COX enzim inhibisyonu üzerindeki etkileri konusunda okuyucuya bilgi vermektedir. 

Keywords

References

  1. Aronoff, D.M., Oates, J.A., Boutaud, O., 2006. New insights into the mechanism of action of acetaminophen: Its clinical pharmacologic characteristics reflect its inhibition of the two prostaglandin H2 synthases. Clin. Pharmacol. Ther. 79, 9-19.
  2. Ayoub, S.S., Colville-Nash, P.R., Willoughby, D.A., Botting, R.M., 2006. The involvement of a cyclooxygenase 1 gene-derived protein in the antinociceptive action of paracetamol in mice. Eur. J. Pharmacol. 538, 57-65.
  3. Bambai, B., Kulmacz, R.J., 2000. Prostaglandin H synthase. Effects of peroxidase cosubstrates on cyclooxygenase velocity. J. Biol. Cem. 275, 27608-27614.
  4. Bertolini, A., Ferrari, A., Ottani, A., Guerzoni, S., Tacchi, R., Leone, S., 2006. Paracetamol: New vistas of an old drug. CNS. Drug. Rev. 12, 250-275.
  5. Bhattacharya, S.K., Rao, P.J., Das, G.G., 1989. Effect of centrally administered prostaglandin D2 and some prostaglandin synthesis inhibitors on carrageenan-induced paw oedema in rats. J. Pharm. Pharmacol. 41, 569-571.
  6. Björkman, R., 1995. Central antinociceptive effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs and paracetamol. Experimental studies in the rat. Acta Anaesthesiol. Scand. 103, 1-44.
  7. Björkman, R., Hallman, K.M., Hedner, J., Hedner, T., Henning, M., 1994. Acetaminophen blocks spinal hyperalgesia induced by NMDA and substance P. Pain. 57, 259-264.
  8. Boardman, P.L., Hart, F.D., 1967. Clinical measurement of the antiinflammatory effects of salicylates in rheumatoid arthritis. BMJ. 4, 264-268

Details

Primary Language

English

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Conference Paper

Authors

Osman Karakuş This is me

Mehmet Ziya Yılmaz This is me

Publication Date

November 28, 2013

Submission Date

December 29, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 30 Number: 1s

APA
Karakuş, O., İlkaya, F., & Yılmaz, M. Z. (2013). Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi, 30(1s), 9-14. https://izlik.org/JA84ZH96HD
AMA
1.Karakuş O, İlkaya F, Yılmaz MZ. Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu. J. Exp. Clin. Med. 2013;30(1s):9-14. https://izlik.org/JA84ZH96HD
Chicago
Karakuş, Osman, Fatih İlkaya, and Mehmet Ziya Yılmaz. 2013. “Parasetamol Ve Siklooksijenaz Enzim Inhibisyonu”. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi 30 (1s): 9-14. https://izlik.org/JA84ZH96HD.
EndNote
Karakuş O, İlkaya F, Yılmaz MZ (November 1, 2013) Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu. Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi 30 1s 9–14.
IEEE
[1]O. Karakuş, F. İlkaya, and M. Z. Yılmaz, “Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu”, J. Exp. Clin. Med., vol. 30, no. 1s, pp. 9–14, Nov. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84ZH96HD
ISNAD
Karakuş, Osman - İlkaya, Fatih - Yılmaz, Mehmet Ziya. “Parasetamol Ve Siklooksijenaz Enzim Inhibisyonu”. Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi 30/1s (November 1, 2013): 9-14. https://izlik.org/JA84ZH96HD.
JAMA
1.Karakuş O, İlkaya F, Yılmaz MZ. Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu. J. Exp. Clin. Med. 2013;30:9–14.
MLA
Karakuş, Osman, et al. “Parasetamol Ve Siklooksijenaz Enzim Inhibisyonu”. Deneysel Ve Klinik Tıp Dergisi, vol. 30, no. 1s, Nov. 2013, pp. 9-14, https://izlik.org/JA84ZH96HD.
Vancouver
1.Osman Karakuş, Fatih İlkaya, Mehmet Ziya Yılmaz. Parasetamol ve siklooksijenaz enzim inhibisyonu. J. Exp. Clin. Med. [Internet]. 2013 Nov. 1;30(1s):9-14. Available from: https://izlik.org/JA84ZH96HD