Vajinanın asit ortamı çeşitli fizyolojik ve patolojik faktörlerin etkinliği ile bozulabilmekte, oluşan alkalen ortama bakteriler ve mayalar yerleşerek, vajina iltihapları (colpit-vajinit) ortaya çıkmaktadır. Vajinal akıntı ve kaşıntı gibi değişik belirtiler veren vajinitin klinik tablosunun gelişiminde değişik mikroorganizmalar etken olmaktadır. Normal vajen florasında da bulunabilen Candida'lar, vulvovajinitli olgularda önemli bir etken olma özelliğini günümüzde de korumaktadır. Bu çalışmada vajinal akıntı sorunu bulunan, 18-40 yaş diliminden, farklı gebelik haftası içinde olan 310 kadının, vajinal sürüntü örneklerinden kültür yapılarak etken mikroorganizmaların dağılımı ve bunların antibakteriyellere duyarlılığı disk-difüzyon yöntemi ile incelendi. Akıntı örnekleri koyun kanlı agar ve Mac Conkey agara aktarılarak 37 °C'de bir hafta bekletildikten sonra değerlendirim yapıldı. Bu amaçla koloni morfolojisi, boyanma, hareket, biyokimyasal niteliklerle birlikte, üreaz aktivitesi araştırıldı. Çalışma gurubundaki 310 olgudan 103'ünde ya hiçbir etken üremesi olmamış, ya da sadece Koagülaz Negatif staphylococcus (KNS) veya lactobacillus üremesi gözlenmiştir. Geriye kalan 207 olguya ait vajinal akıntı kültürlerinin bir kısmında bir çeşit, bir kısmında birden fazla çeşit (mikst) mikroorganizma ürediği belirlenmiştir. Çalışmamızda vajinal akıntı kültürlerinden 66'sında mikst, 141'inde bir çeşit mikroorganizma üretilmiştir. Candida (%39.8), alfa hemolitik streptokok (%21.2), Staphylococcus aureus (%16.8) ve E. coli (%12.4) ilk sıraları alan patojenler olarak not edilmiştir. S.aureus'un Vankomisin, Siprofloksazin ve Kloramfenikol'e, E. colflerin ise Seftriakson, Gentamisin, Piperasilin ve Siprofloksasin'e duyarlı olduğu anlaşılmıştır. Kültürde üreyen diğer bakterilerin de antibiyotik duyarlılıkları ayrıca belirlenmiştir.
The Distribution of Microorganisms Growing in Vaginal Discharges of Pregnant Women and Their Antibiotic Susceptibilities
The acidic environment of the vagen could be impaired by several physical and pathologic factors, thus new forming alkali environment is appropriate for growing bacteria and yeasts, and cause colpitis-vaginitis. Several microorganisms cause vaginitis, with the symptoms of vaginal discharge, itching etc. Candida spp. who are the member of the normal vagen microflora, are significant agents of vulvovaginitis. In present study vaginal swabs of 310 pregnant women, were cultivated 18-40 years of ages in different weeks of pregnancies, then investigated the distribution of microorganisms and their antibiotic susceptilities by disc-diffusion method. The specimens were cultivated in sheep blood agar and Mac Conkey agar fob a night at 37 °C, and Sabouraud's dextrose agar, one of them at room temperature and the other at 37 °C for one week.. Colony morpholgy, gram stain, motilty, biochemical caracteristics and urease were evaluated. In 103 of 310 cases either no growing or only KNS or lactobacillus, were observed one part of vaginal cultures of remaining 207 cases, one kind of microrganisms and in the other part mixed microrganisms were growed. Among all vaginal cultures, 66 mixed and 141 only one kind of microrganism have been cultivated. Candida (39.8%), alpha haemolitic streptococcus (21.2%), Stapylococcus aureus (16.8%) and E. coli (12.4%) were the leading microrganisms. S.aureus was sensitive to Vancomycin, Ciprofloxacin and Chloramphenicol; E. colis were sensitive to Seftriakson, Gentamicin, Piperasilin and Siprofloksasin. The antibiotic susceptibilities of the other bacteria that have been cultivated were also determined.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Basic Medical Sciences |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2009 |
Submission Date | November 2, 2009 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 21 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.