SWARA Temelli Bulanık COPRAS Yöntemi ile Soğuk Hava Deposu Seçimi
Abstract
Bireylerin dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri açısından son derece önemli olan meyve ve sebzelerin hasat dönemi dışında da tüketilebilmesi için iyi bir şekilde muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Meyve ve sebzelerin, hasattan sonra yapılarında meydana gelebilecek bozulmaları engelleyerek, tüm yıl boyunca ilk günkü tazeliğini koruması açısından soğuk hava depoları oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Denizli ilinin Çivril ilçesinde bulunan, her türlü meyve ve sebzenin depolanabildiği soğuk hava depo alternatifleri Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden SWARA ve Bulanık COPRAS yöntemleri ile değerlendirilmiştir. SWARA yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları belirlenerek, Bulanık COPRAS yöntemi ile alternatifler sıralanmıştır. Çalışmanın sonunda çiftçiler için en uygun soğuk hava deposu belirlenmiştir.
Keywords
References
- Adalı, E. A. ve Tuş Işık, A. (2017). Bir tedarikçi seçim problemi için SWARA ve WASPAS yöntemlerine dayanan karar verme yaklaşımı. International Review of Economics And Management, 5(4), 56-77.
- Akdemir, S. (2002). Soğuk hava depolarında farklı soğutucu gazların soğutma etkinliğinin saptaması ve soğuk depolanan vazı tarımsal ürünler üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması üzerinde bir araştırma, Tarakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Doktora Tezi), Tekirdağ.
- Aksoy, E., Ömürbek, N. ve Karaatlı, M. (2015). AHP temelli MULTIMOORA ve COPRAS yöntemi ile Türkiye Kömür İşletmeleri’nin performans değerlendirmesi. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(4), 1-28.
- Baykal N. ve Beyan T. (2004), Bulanık mantık ilke ve temelleri. Ankara: Bıçaklar Kitabevi.
- Chang, Y. F., Watada, J., & Ishii, H. (2012). A fuzzy MCDM approach to building a model of high performance project team—a case study. International Journal of Innovative Computing, Information & Control, 8, 7393-7404.
- Chatterjee, N., & Bose, G. (2013a). A COPRAS-F base multi-criteria group decision making approach for site selection of wind farm. Decision Science Letters, 2(1), 1-10.
- Chatterjee, N., & Bose, G. (2013b). Selection of vendors for wind farm under fuzzy MCDM environment. International Journal of Industrial Engineering Computations, 4(4), 535-546.
- Chen, G., & Pham, T. T. (2001). Introduction to fuzzy sets, fuzzy logic, and fuzzy control systems, Florida: CRC Press.
- Kahraman, C., Cebeci, U., & Ruan, D. (2004). Multi-attribute comparison of catering service companies using fuzzy AHP: the case of Turkey. International Journal of Production Economics, 87, 171–184.
- Çakır, E. (2017). Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhit firmanın SWARA-Gri ilişkisel analiz yöntemiyle seçilmesi. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 2(6), 79-95.