Patatesler hasat sonra kalitelerini mümkün olduğunca korumalıdır. Patates depolamasına bağlı olarak ürün kayıpların ana sorunlarının en önemlisi yetersiz depolama yapılarıdır. Bunun nedeni depolama yapılarının tasarımında ürüne bağlı yapısal ve çevresel özelliklerin gözardı edilmesidir. Bu problemlerin üstesinden gelebilmek için patates ürününün depolamada gerekli olabilecek sıcaklık ve bağıl nemi belirlenmelidir. Ayrıca depolama yapılarının tasarımı belirtilen standartlara göre yapılmalıdır. Dikkat edilecek hususlar; yapısal (duvar, rüzgar, kar, ürün ve zemin yükleri), yalıtım (termal gereksinim, yangın geciktirme ve nem giderme sistemleri), mekaniksel (havalandırma, ısıtma ve nemlendirme sistemleri), elektrik ve kontrol sistemleridir. Depolama süresinin tamamı kalitenin sürdürülmesine yardımcı olmalıdır. Bu derlemede depolama kayıplarını en aza indirmek için depolamadaki çevresel koşullar, depolama yönetimi, depo sistemleri ve depolama yapıları araştırılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2012 |
Submission Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 2 Issue: 1 |