Bu çalışmada fındık bahçesi topraklarının bitkiye yarayışlı fosfor (P) içeriklerinin
belirlenmesinde kullanılan 6 farklı yöntemin karşılaştırması yapılmıştır. Bu amaçla fındık
bahçesinden toplam 24 adet toprak ve Palaz ile Tombul çeşit fındık bitkisine ait yaprak
örneklemesi yapılmıştır. Alınan toprak örneklerinde bitkiye yarayışlı P içerikleri 6 farklı
ekstraksiyon yöntemleriyle belirlenerek yaprakların P içerikleri ve yöntemlerin birbiriyle olan
ilişkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, fındık bitkisi yapraklarının P içerikleri bakımından genellikle
yeterli olduğu tespit edilmiştir. Fındık bahçesi topraklarının P içerikleri en düşük su ile
ekstraksiyondan elde edilmiş olup; bunu sırasıyla Mehlich-3 < Nelson < Bray&Kurtz No:1 <
Olsen < Kacar < Toplam P analiz yöntemleri izlemiştir. Toprakların Olsen yöntemiyle
ekstraksiyonu neticesinde örneklerin %25’inin, Bray&Kurtz No:1 yöntemine göre ise
%41.67’sinin az ve çok az miktarda P içerdiği saptanmıştır. Fındık bitkisi yapraklarının toplam
P içerikleri ile Olsen ve Bray&Kurtz No:1 yöntemleri arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir.
In this study, six different methods were investigated to compare among methods in order to
determine of soil of hazelnut orchard its content of available phosphorus in plant. For this
purpose, representative soil samples were collected from 24 different hazelnut orchards and
also; leave samples which belong to hazelnut orchards were taken from both Palaz and Tombul
variety. In the soil samples, the contents of plant available P were determined by six different
extraction methods and correlations among leaf P contents and methods were investigated.
According to the results, it was determined that hazelnut leaves were generally sufficient in
terms of P content of leaves. The lowest P content of soils were obtained from distilled H2O
extraction and respectively others are; Mehlich-3 < Nelson < Bray&Kurtz No:1 < Olsen <
Kacar < Total P analysis methods. Available P contents of soil, 25.0% and 41.7% of soil
samples showed poor and low in levels by Olsen and Bray&Kurtz No:1 extraction methods,
respectively. Significant relationship between the P content of hazelnut leaves and method of
Olsen and Bray&Kurtz No:1 were determined.
Journal Section | Review Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Submission Date | July 19, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 2 |