Bu çalışmada, Pleurotus ostreatus türüne ait Yaprak 77 çeşidi (gri istiridye) ve Pleurotus citrinopileatus (sarı istiridye) türüne ait M2502 ve 3040 suşlarının farklı tarımsal atıklarla oluşturulan yetiştiricilik ortamlarındaki performansları belirlenmiştir. Denemede yetiştiricilik ortamları, meşe talaşı ve buğday sapının 2:1 oranında ağırlık üzerinden buğday kepeğiyle karışımlarından oluşturulmuştur (P. citrinopileatus: 2 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (P1A), 2 buğday sapı +1 buğday kepeği (P2A); P. citrinopileatus (B): 2 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (P1B), 2 buğday sapı +1 buğday kepeği (P2B); P. ostreatus (C): 2 meşe talaşı + 1 buğday kepeği (P1C), 2 buğday sapı +1 buğday kepeği (P2C). Çalışma süresince; elde edilen mantarların şapka çapı, sap uzunluğu, sap çapı, mantar ağırlığı, toplam verim, kuru madde miktarı ve kullanılan yetiştiricilik ortamlarının otoklav sonrası, misel gelişim ve hasat sonu dönemlerinde nem ve pH analizleri gerçekleştirilmiştir. P. citrinopileatus-M2502 suşunda en yüksek mantar ağırlığı ve kuru madde miktarı P1A (sırasıyla; 17.08 g, %18.35) kombinasyonundan elde edilmiştir. P. citrinopileatus-3040 suşunda, mantar ağırlığı (13.19 g) ve kuru madde miktarı (%11.99) en yüksek olan kombinasyon P2B, toplam verim değeri en yüksek olan kombinasyon P1B (159 g/kg) olarak belirlenmiştir. P. ostreatus’da en yüksek, mantar ağırlığı (15.85 g), kuru madde miktarı (%13.81) ve toplam verim (93.18 g/kg) P2C kombinasyonunda tespit edilmiştir.
Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Koordinasyon Birimi
FYL-2019-12322
The aim of this study was to check the performances of the Yaprak 77 variety (gray oyster) of the Pleurotus ostreatus and M2502 and 3040 strains of the Pleurotus citrinopileatus (yellow oyster) in the cultivation environments under different agricultural wastes. In the experiment, the growing media were developed by mixing oak sawdust and wheat straw with wheat bran in a ratio of 2:1 by weight (P. citrinopileatus: 2 oak sawdust + 1 wheat bran (P1A), 2 wheat straw + 1 wheat bran (P2A); P. citrinopileatus (B): 2 oak shavings + 1 wheat bran (P1B), 2 wheat stalks +1 wheat bran (P2B); P. ostreatus (C): 2 oak shavings + 1 wheat bran (P1C), 2 wheat stalks +1 wheat bran (P2C). Various parameters i.e. Cap diameter, stem length, stem diameter, mushroom weight, total yield, dry matter amount of the mushrooms obtained, and moisture and pH analyses of the growing media used after autoclaving, mycelial development, and post-harvest periods were performed. The highest mushroom weight and dry matter content in P. citrinopileatus-M2502 strain was obtained from the P1A combination (17.08 g, 18.35%, respectively). In P. citrinopileatus-3040 strain, the combination with the highest mushroom weight (13.19 g) and dry matter content (11.99%) was determined as P2B, and the combination with the highest total yield value was determined as P1B (159 g/kg). In P. ostreatus, the highest mushroom weight (15.85 g), dry matter content (13.81%), and total yield (93.18 g/kg) were detected with the P2C combination.
FYL-2019-12322
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | FYL-2019-12322 |
Early Pub Date | December 29, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | August 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 2 |