In this study, it was aimed to determine the effects of substrates prepared by using supplement materials at different rates on the mushroom yield, quality and biological efficiency rate (BE) of Flammulina velutipes (Enoki). Wheat bran (WB), sunflower pulp (SP), corn cob (CC), tea waste (TW), soybean meal (SB) and rice bran (RB) were used as supplement materials. By adding of these supplement materials into poplar sawdust (PS) at a rate of 10% and 20%, 12 substrates were prepared. Some chemical and physical properties of the substrates were determined after sterilization. The effects of the substrates on mushroom yield, BE ratio, number of mushrooms, average mushroom weight, morphological characteristics, colors, protein ratios and mineral contents were determined. Although the effects of the supplement materials and the substrates prepared by adding of supplements at different rates on mushroom yield and BE rate were statistically significant, the supplement inclusion rate (10 and 20%) in the substrates was found insignificant. In terms of mushroom yield and BE ratio, 80PS+20WB (89.60 g/bottle and 40.03%, respectively) and 80PS+20RB (89.12 g/bottle and 39.49%, respectively) were the superior among all substrates. It has been determined that supplement materials also affect mushroom quality.
Bu çalışmada, farklı oranlarda kullanılan değişik katkı materyallerinden hazırlanan mantar yetiştirme ortamlarının Flammulina velutipes (Enoki)’in verim, kalite ve biyolojik etkinlik oranına (BE) etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buğday kepeği (BK), ayçiçeği küspesi (AÇK), mısır koçanı (MK), çay atığı (ÇA), soya küspesi (SK) ve pirinç kepeği (PK) katkı materyalleri olarak kullanılmıştır. Bu katkı materyalleri, kavak talaşına (KT) %10 ve %20 oranında eklenerek 12 yetiştirme ortamı hazırlanmıştır. Yetiştirme ortamlarının sterilizasyon sonrasında kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Yetiştirme ortamlarının mantar verimi, BE oranı, mantar sayısı, ortalama mantar ağırlığı, mantarların morfolojik özellikleri, renkleri, protein oranları ve mineral madde içerikleri üzerine etkileri tespit edilmiştir. Katkı maddesi olarak kullanılan materyallerin ve farklı oranlarda katkı maddesi ilave edilerek hazırlanan ortamların mantar verimine ve BE oranına etkilerinin istatistiksel anlamda önemli olduğunun belirlenmesine karşılık, ortamlara katılma oranlarının (%10 ve 20) etkisi önemsiz bulunmuştur. Mantar verimi ve BE oranı bakımından, tüm ortamlar arasında 80KT+20BK (sırasıyla 89.60 g/şişe ve %40.03) ile 80KT+20PK (sırasıyla 89.12 g/şişe ve %39.49)’nin en yüksek değerleri verdiği tespit edilmiştir. Katkı materyallerinin mantar kalitesi üzerine de etkili olduğu tespit edilmiştir.
Bu çalışma, Aysun PEKŞEN danışmanlığında Ahmet Faruk KARASOY tarafından tamamlanan "Değişik Katkı Materyalleri ile Hazırlanan Yetiştirme Ortamlarının Flammulina velutipes Mantarının Verim ve Kalitesine Etkisi" başlıklı yüksek lisans tezinden üretilmiştir. Çalışmada kullanılan doğadan izole edilen Flammulina velutipes mantar kültürünü temin ettiğimiz Prof. Dr. Mustafa YAMAÇ ve ekibine teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant and Fungus Systematics and Taxonomy, Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | June 30, 2024 |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | October 25, 2023 |
Acceptance Date | December 19, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 14 Issue: 1 |