Endothelial dysfunction

Number: 3 October 1, 2011
  • Yalın Tolga Yaylalı
  • Mete Küçükaslan
TR EN

Endotel disfonksiyonu

Abstract

Endotel, damar sistemi içerisinde yer alan, tek katlı yassı epitelyum yapısında olan ve birçok düzenleyici etkiye sahip olan hücrelere verilen isimdir. Fizyolojik fonksiyonları vücutta çeşitli düzen ve koruma işlevleridir. Ancak bu düzensizlik yönüne değiştiği zaman vücut için olumsuz sonuçlar doğuracak patolojik işlevler de endotel sayesinde olmaktadır. Endotel bu gibi işlevleri bazı mediatörler (Nitrik Oksit, Endotelinler, Prostaglandinler, Anjiyotensin 2 gibi) aracılığıyla yapmaktadır. Endotel disfonksiyonu denilince bu salgılanan aracıların işleyiş, salgı bozuklukları ya da bazı patolojik etmenler kaynaklı durum akla gelmektedir. Disfonksiyone olmuş endotel vücut için olumsuz sonuçlar meydana getirir. Kronik hastalıkların seyrinde, infl amasyonda ve ateroskleroz gibi olaylarda endotel disfonksiyonu etkisi söz konusudur.

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yalın Tolga Yaylalı This is me

Mete Küçükaslan This is me

Publication Date

October 1, 2011

Submission Date

October 1, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 3

APA
Yaylalı, Y. T., & Küçükaslan, M. (2011). Endothelial dysfunction. Pamukkale Medical Journal, 3, 152-157. https://izlik.org/JA46ZX26EE
AMA
1.Yaylalı YT, Küçükaslan M. Endothelial dysfunction. Pam Med J. 2011;(3):152-157. https://izlik.org/JA46ZX26EE
Chicago
Yaylalı, Yalın Tolga, and Mete Küçükaslan. 2011. “Endothelial Dysfunction”. Pamukkale Medical Journal, nos. 3: 152-57. https://izlik.org/JA46ZX26EE.
EndNote
Yaylalı YT, Küçükaslan M (October 1, 2011) Endothelial dysfunction. Pamukkale Medical Journal 3 152–157.
IEEE
[1]Y. T. Yaylalı and M. Küçükaslan, “Endothelial dysfunction”, Pam Med J, no. 3, pp. 152–157, Oct. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46ZX26EE
ISNAD
Yaylalı, Yalın Tolga - Küçükaslan, Mete. “Endothelial Dysfunction”. Pamukkale Medical Journal. 3 (October 1, 2011): 152-157. https://izlik.org/JA46ZX26EE.
JAMA
1.Yaylalı YT, Küçükaslan M. Endothelial dysfunction. Pam Med J. 2011;:152–157.
MLA
Yaylalı, Yalın Tolga, and Mete Küçükaslan. “Endothelial Dysfunction”. Pamukkale Medical Journal, no. 3, Oct. 2011, pp. 152-7, https://izlik.org/JA46ZX26EE.
Vancouver
1.Yalın Tolga Yaylalı, Mete Küçükaslan. Endothelial dysfunction. Pam Med J [Internet]. 2011 Oct. 1;(3):152-7. Available from: https://izlik.org/JA46ZX26EE

Creative Commons Lisansı
Pamukkale Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License