Çölyak hastalarında serum homosistein düzeylerinin değerlendirilmesi
Abstract
Amaç Çölyak hastalığı (ÇH), genetik yatkın bireylerde diyetle gluten içeren tahılların tüketilmesi sonucu oluşan otoimmün, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Çölyak hastalığında, malabsorbsiyona bağlı folat ve vitamin B12 eksikliği sık gelişir. Bu vitaminlerin eksiklikleri hiperhomosisteinemiye neden olabilir. Hiperhomosisteineminin venöz tromboemboli, ateroskleroz, inme gibi vasküler hastalıklarla ilişkisi iyi bilinmektedir. Çalışmanın amacı ÇH olan çocuklarda serum homosistein düzeylerini incelemek ve glutensiz diyetin bunun üzerindeki etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem Çalışma, Temmuz 2013 - Kasım 2016 tarihleri arasında yapıldı. Çölyak hastaları yeni tanılı ve takipli çölyak hastaları olarak iki gruba ayrıldı. Takipli çölyak hastaları en az bir yıldır izlemde olan hastalardan seçildi ve glutensiz diyet uyumuna göre iki gruba ayrıldı. Hastaların sosyodemografik, antropometrik özellikleri ve laboratuvar değerleri kaydedildi. Serum homosistein düzeyi ELISA yöntemi ile çalışıldı.
Bulgular Çalışmaya 106’sı (%63.9) kız olmak üzere toplam 166 çocuk alındı. Yaş ortalamaları 9.6 ±4.9 yıldı. Çocukların 50’si (%30.1) yeni tanı çölyak, 57’si (%34.3) takipli çölyak ve 59’u (%35.5) sağlıklı kontroldü. Çölyak hastalarının 69’u (%64.5) diyetine tam uyuyordu.
Çölyak hastalarının folat düzeyi (8.9± 4.1 mg/dL) sağlıklı çocuklara göre (10.3 ±3.2 mg/dL) anlamlı olarak düşük (p=0.042), homosistein düzeyi de 8.9 (2.8-49.5) nmol/mL; sağlıklı gruba göre 8.2 (4.7-25.8) nmol/mL anlamlı olarak yüksekti (p=0.032).
Sonuç Çalışmamızda, çölyak hastalarında serum folat düzeyi daha düşük homosistein düzeyi de daha yüksek saptandı. Bu durum yeni tanı çölyak hastalarında en belirgindi. Çölyak hastalarında folat eksikliğine bağlı görülen hiperhomosisteinemi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle hastalar glutensiz diyete ilaveten folat, B12 gibi mikrobesin öğelerinin eksikliği yönünden de düzenli olarak taranmalı ve eksiklik durumunda mutlaka hiperhomosisteinemi varlığı araştırılmalıdır.
Keywords
References
- 1. Fasano A. Clinical presentation of celiac disease in the pediatric population. Gastroenterology 2005;128:68-73.
- 2. Mustalahti K, Catassi C, Reunanen A, et al. The prevalence of celiac disease in Europe: Results of a centralized, international mass screening project. Annals of Medicine 2010;42:587-595.
- 3. Dalgic B, Sari S, Basturk B, et al. Prevalence of celiac disease in healthy Turkish school children. Am J Gastroenterol 2011;106:1512-1517.
- 4. Lionetti E, Catassi C. New clues in celiac disease epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations, and treatment. Int Rev Immunol 2011;30:219-231.
- 5. Guandalini S, Setty M Celiac disease.Curr Opin Gastroenterol 2008;24:707-712.
- 6. Hallert C, Grant C, Grehn S, et al. Evidence of poor vitamin status in coeliac patients on a gluten-free diet for 10 years. Aliment Pharmacol Ther 2002;16:1333-1339.
- 7. Halfdanarson TR, Litzow MR, Murray JA. Hematologic manifestations of celiac disease. Blood 2007;109:412-421.
- 8. Friedman A. Micronutrient deficiencies in pediatric celiac diesase. Ican Infant Child Adolescent Nutrition 2012;4:156-167.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Clinical Sciences
Journal Section
Research Article
Authors
Atakan Comba
*
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çorum
Türkiye
Fatma Demirbaş
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı,Samsun
Türkiye
Esra Eren
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı,Samsun
Türkiye
Gönül Çaltepe
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı,Samsun
Hüseyin Kayadibi
Hitit Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı, Çorum
Ayhan Gazi Kalaycı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı,Samsun
Publication Date
September 28, 2018
Submission Date
March 6, 2018
Acceptance Date
July 20, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 11 Number: 3
Cited By
ÇÖLYAK HASTALIĞINDA MİKRO BESİN ÖGELERİ
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.46413/boneyusbad.807225
