Research Article

Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme

Number: 1 June 28, 2026
TR EN

Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme

Abstract

İnsanoğlu, anlam arayışı içerisinde sürdürdüğü yaşam döngüsü boyunca bir yandan sosyal bir varlık olarak ünsiyet kurma ihtiyacı hisseden, diğer yandan varoluş hakikatini tamamlamak için iç dünyasına yönelme gereksinimi duyan düalist bir yapıya sahiptir. Günümüzde bireyler, dijital ağların birer parçası olarak iletişim ekosistemlerinde yaşamalarına rağmen, çelişkili bir biçimde derin ve bunaltıcı bir yalnızlık tecrübe etmektedir. Modern literatürde genellikle psikolojik bir mahrumiyet ve yabancılaşma hâli olarak nitelendirilen bu durumun aksine tasavvuf; yalnızlığı korkulacak bir boşluk değil, manevî tekâmül için bilinçli olarak tercih edilen yapıcı bir tek başınalık süreci olarak ele almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; tasavvufî terbiyenin köklü metotlarından olan halvet ve uzlet uygulamalarını, modern insanın yaşadığı varoluş krizine çözüm sunan özgün birer iletişim modeli olarak yeniden değerlendirmektir. Araştırma kapsamında, halvetin sadece fiziksel bir tecrit olmadığı, aksine sâlikin sosyal etkileşimi geçici süre askıya alarak aşkın bir bağ kurma çabası olduğu vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, bu disiplinlerin bireyi toplumdan koparan yıkıcı bir eylem olmadığı; aksine içsel iletişimi onararak kişiyi topluma daha nitelikli bir iletişim becerisiyle döndüren rehabilite edici bir süreç olduğu ifade edilmektedir.

Keywords

References

  1. Acem, Refik el-. Mevsûatü mustalâhâti’t-tasavvufi’l-İslâmî. Beyrut: Mektebetü Lübnân ve Nâşirûn, 1999.
  2. Aclûnî, İsmâil b. Muhammed el-. Keşfü’l-hafâ. çev. Mustafa Genç. 4 Cilt. İstanbul: Beka Yayınları, 2019.
  3. Asaf, Özdemir. Yalnızlık Paylaşılmaz. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2022.
  4. Bayram, Enver. “Hz. Peygamber’in ‘Elçilik’ Motivasyonunda Uzlet Hayatının ve İlk İnen Ayetlerin Rolü”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 6/4 (2017), 121-141.
  5. Borgna, Eugenio. Ruhun Yalnızlığı. çev. Meryem Mine Çilingiroğlu. istanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2019.
  6. Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail el-. el-Câmiu’s-sahîh. thk. Mustafa Dib el-Buga. Beyrut: Daru İbn Kesir, 1423.
  7. Bursevî, İsmail Hakkı. Tuhfe-i Recebiyye Esmâü’l-Hüsnâ Şerhi. İstanbul: Sufi Kitap, 4. Basım, 2020.
  8. Câmî, Molla Nûreddîn Abdurrahmân b. Ahmed el-. Nefehâtü’l-üns min hazarâti’l-Kuds. Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2003.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sufism

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 28, 2026

Submission Date

February 15, 2026

Acceptance Date

June 17, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: 1

APA
Uzgur, M. (2026). Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme. Pamukkale Divinity, 1, 103-117. https://izlik.org/JA36JC94FK
AMA
1.Uzgur M. Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme. paudiv. 2026;(1):103-117. https://izlik.org/JA36JC94FK
Chicago
Uzgur, Mustafa. 2026. “Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet Ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme”. Pamukkale Divinity, no. 1: 103-17. https://izlik.org/JA36JC94FK.
EndNote
Uzgur M (June 1, 2026) Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme. Pamukkale Divinity 1 103–117.
IEEE
[1]M. Uzgur, “Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme”, paudiv, no. 1, pp. 103–117, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36JC94FK
ISNAD
Uzgur, Mustafa. “Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet Ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme”. Pamukkale Divinity. 1 (June 1, 2026): 103-117. https://izlik.org/JA36JC94FK.
JAMA
1.Uzgur M. Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme. paudiv. 2026;:103–117.
MLA
Uzgur, Mustafa. “Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet Ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme”. Pamukkale Divinity, no. 1, June 2026, pp. 103-17, https://izlik.org/JA36JC94FK.
Vancouver
1.Mustafa Uzgur. Yalnızlık Halinden İradî Tek Başınalığa Geçiş:Tasavvufî İletişim Perspektifinden Halvet ve Uzlet Kavramları Üzerine Bir İnceleme. paudiv [Internet]. 2026 Jun. 1;(1):103-17. Available from: https://izlik.org/JA36JC94FK

Open Access and Copyright Policy - Medical Journal of Süleyman Demirel  University Articles published on Pamukkale Divinity are copyrighted under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).