BibTex RIS Cite

ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri

Year 2012, Volume: 2 Issue: 4 - Volume: 2 Issue: 4, 55 - 70, 15.07.2016

Abstract

Bu çalısmanın amacı Öğretim Üyesi Yetistirme Programı (ÖYP) arastırmagörevlilerinin yurt içi ve yurt dısında almıs oldukları dil eğitimlerine iliskin görüslerininbelirlenmesidir. Buna göre yurt içinde dil eğitimi almıs 10 ÖYP arastırma görevlisi ve yurtdısında dil eğitimi almıs 11 ÖYP arastırma görevlisi ile 5 açık uçlu sorudan olusan yarıyapılandırılmısgörüsme formu ile yüz yüze görüsmeler yapılarak dil eğitimlerine iliskingörüsleri alınmıstır. Veri analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıstır. Arastırmasonucunda, ÖYP arastırma görevlilerinin yurt içi dil eğitiminden akademik ve genelĐngilizce olmak üzere iki yönden beklentileri olduğu ortaya çıkmıstır ve birçok arastırmagörevlisi yurt içi dil eğitiminin bu beklentilerini karsılamadığını belirtmistir. Arastırmagörevlileri yurt içi dil eğitimi sırasında en fazla sınav-is kaygısı ve barınma konusundasıkıntı yasamıslardır. Ayrıca arastırma görevlileri dil eğitimini etkili bulmadıklarınıbelirtmislerdir. Son olarak, arastırma görevlileri hem YÖK’e hem de diğer arastırmagörevlilerine bu süreç ile ilgili önerilerde bulunmuslardır. Yurt dısında dil eğitimi almısolan ÖYP arastırma görevlilerinin dil eğitimine iliskin en önemli beklentilerinin isekonusma, makale yazabilme ve sunum yapabilme becerilerini gelistirmek olduğugörülmüstür. Arastırma görevlilerinin yurt dısında barınma, öğretmen nitelikleri vesınıflardaki Türk öğrenci sayısı bakımından sorunlar yasadıkları ve bu sorunların çözümünüsağlayamadıkları söylenebilir. ÖYP arastırma görevlilerinin yurt dısı dil eğitimlerini konusma becerisi ve akademik İngilizce açısından etkili bulmadıkları; bir baska deyisle dileğitiminin beklentilerini karsılamadığı ortaya çıkmıstır. ÖYP arastırma görevlilerinin yurtdısı dil eğitimine yönelik önerilerine bakıldığında ise Đngiltere, ABD, Kanada gibi anadili İngilizce olan ülkelerin tercih edilmesinin, sınıflardaki Türk öğrenci sayısının azaltılmasının ve kurslar yerine üniversiteler gibi akademik ortamlarda İngilizceöğrenilmesinin ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir.

PLT (Program of Training Lecturer) Research Asssistants’ Opinions about Domestic and Outland Language Training

Year 2012, Volume: 2 Issue: 4 - Volume: 2 Issue: 4, 55 - 70, 15.07.2016

Abstract

The purpose of this study is to determine PLT (Program of Training Lecturer) research assistans’ views about domestic and outland language training. Accordinglythe opinions were obtained from 10 PLT research assistants, who had domestic language training, and 11 PLT research assistants, who had outland language training, with 5 open-ended questions semi-structured interview formby having face to face interview. In data analysis the content analysis was used. The results of the study revealed that PTL research assistants had expectations of general and academic English from domestic language education. Most of research assistants noted that domestic language education didn’t meet those expectations. The most important problems faced by research assistants were housing and exam-business anxiety in language education. Also research assistants stated that they had not found an effective language education. Finally PTL research assistants have made some suggestions both CHE (the Council of Higher Education) and other PTL research assistants. On the other hand it is concluded that PTL research assistants’, who had outland language training, most important expectations are to improve their ability in speaking, writing an article and giving a presentation. In addition the research assistants had some problems about housing, teachers’qualifications and the Turkish students in a class and had not solved this problems. It is seen that they don’t find the training program effective and further it was not satisfy their expectitons. Accordingly it is seen that, the most important things are prefering the countries, have native speakers like USA, UK, Canada, reducing the Turkish student in a class and being in the academic environment like universities instead of courses.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA36VE95FH
Journal Section Articles
Authors

Ceylan Gündeğer This is me

Sümeyra Soysal This is me

Esed Yağcı This is me

Publication Date July 15, 2016
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 4 - Volume: 2 Issue: 4

Cite

APA Gündeğer, C., Soysal, S., & Yağcı, E. (2016). ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri. Pegem Eğitim Ve Öğretim Dergisi, 2(4), 55-70.
AMA Gündeğer C, Soysal S, Yağcı E. ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi. July 2016;2(4):55-70.
Chicago Gündeğer, Ceylan, Sümeyra Soysal, and Esed Yağcı. “ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi Ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri”. Pegem Eğitim Ve Öğretim Dergisi 2, no. 4 (July 2016): 55-70.
EndNote Gündeğer C, Soysal S, Yağcı E (July 1, 2016) ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi 2 4 55–70.
IEEE C. Gündeğer, S. Soysal, and E. Yağcı, “ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri”, Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, vol. 2, no. 4, pp. 55–70, 2016.
ISNAD Gündeğer, Ceylan et al. “ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi Ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri”. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi 2/4 (July 2016), 55-70.
JAMA Gündeğer C, Soysal S, Yağcı E. ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi. 2016;2:55–70.
MLA Gündeğer, Ceylan et al. “ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi Ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri”. Pegem Eğitim Ve Öğretim Dergisi, vol. 2, no. 4, 2016, pp. 55-70.
Vancouver Gündeğer C, Soysal S, Yağcı E. ÖYP Arastırma Görevlilerinin Yurt İçi ve Yurt Dısı Dil Eğitimlerine İliskin Görüsleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi. 2016;2(4):55-70.