Research Article

ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Volume: 15 Number: 2 May 30, 2022
  • Rozerin Şahin *
  • Hatice Aydın
TR EN

ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Abstract

Ürün veya marka çeşitliliğinin fazla olması karşısında bireyler, zorlanabilmekte ve satın alma karar süreçleri etkilenebilmektedir. Bu doğrultuda, karşımıza tüketici kafa karışıklığı kavramı çıkmaktadır. Tüketici kafa karışıklığı; bireylerin satın alma süreçlerinde benzerlik taşıyan ürün ve markalar ile karşılaşması, kararlarında belirsizlik yaşaması ve aşırı miktarda bilgi yüküne maruz kalması ile ortaya çıkan bilişsel, duygusal ve davranışsal zorlanma durumudur. Söz konusu zorlama, çevrimiçi alışveriş karar davranışını ve sürecini etkilemektedir. Önemli etkilerinden dolayı bu çalışmanın amacı, çevrimiçi alışverişte tüketici kafa karışıklığı sonuçlarını incelemektir. Çalışmada, çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilere çevrimiçi anket uygulanmıştır. 453 kişiye anket uygulanmış ve elenen hatalı anketler sonucunda 395 adet anket istatistiki analize dâhil edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; benzerliğe dayalı kafa karışıklığının karar erteleme ve algılanan risk üzerinde pozitif, güven ve memnuniyet üzerinde negatif etkisi bulunmaktadır. Belirsizliğe dayalı kafa karışıklığının karar erteleme ve algılanan risk üzerinde pozitif etkisi bulunurken, güven ve memnuniyet üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Aşırı yüklemeye dayalı kafa karışıklığının karar erteleme üzerinde pozitif etkisi bulunurken güven, memnuniyet ve algılanan risk üzerinde etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Karar ertelemenin negatif ağızdan ağıza iletişim üzerinde pozitif ve yeniden satın alma niyeti üzerinde negatif etkisi bulunmaktadır. Güvenin negatif ağızdan ağıza iletişimde etkisi bulunmazken yeniden satın alma niyeti üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır. Memnuniyetin negatif ağızdan ağıza iletişim üzerinde negatif, yeniden satın alma niyeti üzerinde pozitif ve algılanan riskin negatif ağızdan ağıza iletişim üzerinde pozitif etkisi bulunurken yeniden satın alma niyeti üzerinde etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Altunışık, R., Çoşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: Spss Uygulamalı, 10. Baskı, Sakarya, Sakarya Yayıncılık.
  2. Athanassopoulos, A., Gounaris, S. ve Stathakopoulos, V. (2001). Behavioural Responses to Customer Satisfaction: An Empirical Study. European Journal of Marketing, 35(5/6): 687-707.
  3. Aydın, H. ve Ünal, S. (2017). Tüketicilerde İçgüdüsel Alımlardan Sonra Meydana Gelen Utanç ve Suçluluk Duyguları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 31(1): 175-190.
  4. Bayraktaroğlu, G. (2011). Pazarlama Girdabında Tüketicinin Kafa Karışıklığı, 1. Baskı., İstanbul, Beta Yayımcılık.
  5. Brengman, M., Geuens, M. ve Pelsmacker P. D. (2001). The Impact of Consumer Characteristics and Campaign Related Factors on Brand Confusion in Print Advertising. Journal of Marketing Communications, 7(4): 231-243.
  6. Cao, Y., Ajjan, H. ve Hong, P. (2018). Post-purchase Shipping and Customer Service Experiences in Online Shopping and Their Impact on Customer Satisfaction. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, 30(2): 400-416.
  7. Chau, P. Y. K., Au, G. ve Tam, K. Y. (2000). Impact of Information Presentation Modes on Online Shopping: An Empirical Evaluation of a Broadband Interactive Shopping Service. Journal of Organizational Computing And Electronic Commerce, 10(1): 1-21.
  8. Cho, M., Bonn, M. A. ve Kang, S. (2014). Wine Attributes, Perceived Risk and Online Wine Repurchase İntention: The Cross-Level İnteraction Effects of Website Quality. International Journal of Hospitality Management, 43, 108-120.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Business Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Rozerin Şahin * This is me
0000-0002-1513-4584
Türkiye

Hatice Aydın This is me
0000-0002-5581-7216
Türkiye

Publication Date

May 30, 2022

Submission Date

December 28, 2021

Acceptance Date

May 20, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 15 Number: 2

APA
Şahin, R., & Aydın, H. (2022). ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Pazarlama Ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 15(2), 505-542. https://izlik.org/JA74XA72PJ
AMA
1.Şahin R, Aydın H. ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi. 2022;15(2):505-542. https://izlik.org/JA74XA72PJ
Chicago
Şahin, Rozerin, and Hatice Aydın. 2022. “ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Pazarlama Ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 15 (2): 505-42. https://izlik.org/JA74XA72PJ.
EndNote
Şahin R, Aydın H (May 1, 2022) ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 15 2 505–542.
IEEE
[1]R. Şahin and H. Aydın, “ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”, Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, vol. 15, no. 2, pp. 505–542, May 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74XA72PJ
ISNAD
Şahin, Rozerin - Aydın, Hatice. “ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 15/2 (May 1, 2022): 505-542. https://izlik.org/JA74XA72PJ.
JAMA
1.Şahin R, Aydın H. ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi. 2022;15:505–542.
MLA
Şahin, Rozerin, and Hatice Aydın. “ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Pazarlama Ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, vol. 15, no. 2, May 2022, pp. 505-42, https://izlik.org/JA74XA72PJ.
Vancouver
1.Rozerin Şahin, Hatice Aydın. ÇEVRİMİÇİ ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİ KAFA KARIŞIKLIĞI SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2022 May 1;15(2):505-42. Available from: https://izlik.org/JA74XA72PJ