İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa kıtası üzerinde bir barış projesi olarak başlatılan Avrupa Birliği, en başarılı ekonomik ve politik uluslararası örgütlerden biridir. Altı kurucu üyeyle başlayan bu örgüt, ilerleyen yıllarda birçok ülkeyi daha cezbetmiş ve bugün 28 üye sayısına ulaşmıştır.. Ancak son dönemlerde Avrupa Birliği’nin karşılaştığı iç ve dış kaynaklı sorunlar bazı üye devletlerin Avrupa Birliği’nin uyguladığı göç politikası ya da son dönemde uyguladığı katı ekonomik politikalar gibi bazı politikaları eleştirmeye başlamalarına sebep olmuştur. Sonunda da, Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden ayrılmak için birçok farklı sebep öne sürmüş ve Brexit referandumu ile ayrılık yoluna girmiştir. Daha önce eşi benzeri olmayan bu ayrılık durumu Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık’ın gelecekteki muhtemel ilişkisi gibi yeni soruları gündeme getirmiştir. Bu makalede, Avrupa Birliği-Birleşik Krallık arasında gelecekte kurulacak muhtemel ilişki modelleri, örneğin şuan da var olan İsviçre modeli veya Norveç modeli, ya da yarı-üyelik gibi tamamen yeni bir model, incelenmiş ve bu yeni modelin Türkiye için uygunluğu tartışılmıştır
The European Union EU , which was started as a peace project on the European continent after WWII, has been one of the most successful economic as well as political international organizations. Starting with six founding member states, it has attracted several other countries and currently it has 28 member states. However, current internal and external crises that the EU has suffered from have caused some member states to complain about some of the applications in the EU such as the migration policy or the strict economic policies followed recently. Finally, the UK decided to break up with the EU mentioning several distinct reasons to leave the EU and with the Brexit referendum, the UK citizens decided to exit the EU. This unprecedented event has brought forward new questions such as the future relationship between the EU and the UK. In this article, the possible forms of the EU-UK relationship already existing Swiss Model, Norwegian Model or a totally new relationship will develop with the UK such as half membership are discussed. The suitability of this new relationship for Turkey will be examined as well.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 3 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.