Kültürlerin ve tarihi eserlerin yok oluşu, bir toplumun yok oluşunu da göstermektedir. Savaşlar, göçler ve kapitalizm gibi toplumsal erozyon olayları bu sürecin hızlanmasına ve asimile olan kültürlerin kendi benliklerini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu durumu önlemenin birçok yolu olmasına rağmen, kişiler, çoğunlukla günlük yaşamda farkındalığı ve kamusal alanlardaki eşitsizliği gözardı etmektedirler. Bu çalışmada sanatçı Micheal Rakowitz’in “yok oluş”u insanlara usta bir yöntemle gösteriş biçimini ve “yok oluş”un meşrulaştırılan alanlardaki postmodern eleştirisini inceleyeceğiz. Micheal Rakowitz, her insanın kendinden bir parça bulabildiği evrensel bir dil olan sanatı en iyi kullanan sanatçılardan biridir. Kültürlerin yok olmaması için başlattığı projeleri kavramsal anlamlar taşımaktadır. Sanatçı, bunu izleyicinin düşünmesini sağlayarak ve izleyiciyi çalışmalarına dahil ederek başarmaktadır. Onun kamusal alanlarda ürettiği projeler sürdürülebilir ve kamu düzenlemesine bir baş kaldırı niteliğindedir. Sanatçının işlerinin sanat akımlarından beslenerek günümüz problemlerine değininme biçimini toplumsal sorunları vurgulayan anlatımlarında görürüz
The disappearance of cultures and historical monuments also shows the disappearance of a society. Social erosion events such as wars, migrations and capitalism cause this process to accelerate and the assimilated cultures lose their ego. Although there are many ways to prevent this situation, people often ignore awareness in daily life and inequality in public spaces. In this study we will examine how Michael Rakowitz shows the”extinction” in a masterful way and the postmodern critique of “extinction” in the areas of legitimacy. Michael Rakowitz is one of the best artists to use art, a universal language that every human can find a piece of himself. The projects that he initiated to prevent the destruction of cultures have conceptual meanings. The artist accomplishes this by enabling the viewer to think and incorporating the viewer in his work. His projects in public spaces are sustainable and an uprising againist public regulation. We see the way in which the the artist's works feed by the movements of art and how he express the present-day problems in his expressions of the social problems
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 3 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.