İş görenler, işin türü ve doğası ne olursa olsun, organizasyonların kilit unsurlarından birisidir. Günümüz rekabet ortamında faaliyetlerine devam etmek isteyen organizasyonlar, iş görenlerle ilişkilerini başarılı bir şekilde yönetme isteğinde ve iş görenlerini daha uzun süre organizasyonda tutma eğiliminde olmaktadır. Bu doğrultuda organizasyonlar, daha yüksek düzeyde performans elde edebilmede ve yetenekli iş görenlerin işe bağlılığının ve işte kalma niyetinin oluşmasında, iş gören sesliliği kavramına daha fazla ilgi göstermeye başlamaktadır. Buradan hareketle bu çalışma, işe bağlılık, işte kalma niyeti ve iş gören sesliliğini detaylı bir şekilde ele almayı, bu değişkenler arasındaki etkiyi ve işe bağlılığın işte kalma niyeti üzerindeki etkisinde iş gören sesliliğinin aracılık rolünü inceleyerek ilgili literatürde açıkça görülen eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, kartopu örneklem yöntemi ile ulaşılan 368 iş görenden elde edilen veriler “SPSS 21.0” ve “AMOS 24.0” nicel analiz programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, işe bağlılığın işte kalma niyeti ve iş gören sesliliği üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisinin var olduğu; iş gören sesliliğinin işte kalma niyeti üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin var olduğu ve işe bağlılığın işte kalma niyeti üzerindeki etkisinde iş gören sesliliğinin kısmi aracılık rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir
Employees, regardless of nature and type of business, are one of the key resources of the organizations. Organizations that desire to run their business activities in a recent competition environment wish to successfully manage relationships with employees and tend to retain employees in a longer-term in the organization. In this line, organizations have started to be more interested in employee voice for obtaining a high level of performance and creating the work commitment and intention to stay of qualified employees. From this point of view, this study aims at analyzing the work commitment, intention to stay and employee voice in detail and being fulfilled the clear need of research in related literature via examining the effect between those variables and the mediating role of employee voice within the impact of work commitment on intention to stay. To this end, the data obtained from 368 employees that were reached by the snowball sampling method has been analyzed by using the quantitative analysis programs “SPSS 21.0” and “AMOS 24.0”. As a result of the analysis, work commitment has a positive and significant impact on both intention to stay and employee voice; employee voice has a positive and statistically significant impact on intention to stay, and the partial mediation role of employee voice within the impact of work commitment on intention to stay
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 2 |
The journal "Researcher: Social Sciences Studies" (RSSS), which started its publication life in 2013, continues its activities under the name of "Researcher" as of August 2020, under Ankara Bilim University.
It is an internationally indexed, nationally refereed, scientific and electronic journal that publishes original research articles aiming to contribute to the fields of Engineering and Science in 2021 and beyond.
The journal is published twice a year, except for special issues.
Candidate articles submitted for publication in the journal can be written in Turkish and English. Articles submitted to the journal must not have been previously published in another journal or sent to another journal for publication.