This study aimed to investigate the effects of different cutting types on rooting performance and seedling quality in three tea (Camellia sinensis) cultivars. The experiment was conducted between 2021 and 2023 in the Tea Research and Application Greenhouse of the Faculty of Agriculture at Recep Tayyip Erdoğan University. Various morphological and physiological parameters were evaluated in seedlings propagated from cuttings, including the number of roots, shoot and stem length, root length, stem diameter, rooting percentage, seedling quality, root development, and root biomass. The analysis revealed that the cutting type significantly influenced stem diameter, with the highest average stem thickness (4.77 mm) observed in hardwood cuttings with two nodes. This was followed by single-node hardwood cuttings (4.30 mm), single-node green cuttings (3.99 mm), and two-node green cuttings (3.70 mm). Rooting percentage was also found to be highest in two-node (76.20%) and single-node (76.10%) hardwood cuttings. In contrast, single-node and two-node green cuttings exhibited slightly lower rooting rates of 74.39% and 74.17%, respectively. Overall, the most successful seedling development and root formation were achieved in a peat–vermiculite medium using cuttings with two nodes and one leaf. These findings suggest that cutting type and growth medium play a critical role in optimizing propagation efficiency and seedling quality in tea cultivation.
Bu çalışmada, üç farklı çay (Camellia sinensis) çeşidinde farklı çelik tipleri, fidan kalitesi ve köklenme üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma, 2021-2023 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çay Araştırma ve Uygulama serasında yürütülmüştür. Çelik alınarak üretilen fidanlarda; kök sayısı, sürgün ve gövde uzunluğu, kök uzunluğu, gövde kalınlığı, köklenme oranı, fidan kalitesi, kök gelişimi ve kök ağırlığı gibi kriterler incelenmiştir. Çelik tipinin gövde kalınlığı üzerine etkileri incelendiğinde en kalın ölçüm iki gözlü odun çeliklerinden (4,77 mm) elde edilmiştir. Tek gözlü odun çeliklerinde ise ortalama 4,30 mm ölçüm yapılırken bunları, 3,99 mm tek gözlü yeşil çelik ve 3,70 mm ortalama ile iki gözlü yeşil çelikler takip etmiştir. Bu verilerden bazıları; Çelik tipinin köklenme oranı üzerine etkileri incelendiğinde en iyi köklenmenin iki gözlü odun (%76,20) ve tek gözlü odun çeliklerinde (%76,10) olduğu görülmektedir. Tek gözlü ve iki gözlü yeşil çeliklerin köklenme oranları ise sırası ile %74,39 ve %74,17 olarak bulunmuştur. Elde edilen verilere göre en iyi fidan gelişimi ve köklenme torf-vermikülit ortamında yetiştirilen ve iki göz bir yaprak olarak alınan çeliklerden elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 29, 2025 |
Submission Date | September 4, 2024 |
Acceptance Date | July 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 6 Issue: 2 |