Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı
Öz
Allah Teâlâ mü’minlere, gönderdiği son elçiye itaat etmeleri gerektiğini haber vermiş ve bunun kendisine itaatle eş değer olduğunu bildirmiştir. O halde yapılması gereken, yeni bir kanun koyma ve gerektiğinde bu kanunda değişiklik yapma yetkisine de sahip olan Allah Resulü’nün hayatını takip edip onu örnek almak, uygulamada bir değişiklik olmuşsa da önceki ve sonraki uygulamanın ne olduğunu öğrenip en son tatbikata uymaktır. Hz. Peygamber’in sağlığında, bu değişikliğin hangi gerekçelerle ortaya çıktığını bizzat ona sorup öğrenme imkânı varken ve Hz. Peygamber’in sünnetini iyi bilen ashâb hayattayken, hadisler arasındaki ihtilaflar ve uygulamadaki farklılıklar bir problem olarak değerlendirilmemiştir. Ancak sahâbenin hayatın tabiî akışı içerisinde görüp benimsedikleri bu değişiklikler, sonraki dönemlerde mü’minlerin kafalarını karıştırmış ve yeni izahların ve açıklamaların yapılması gerekmiştir.
Nesh metodu, aralarında ihtilaf varmış gibi görünen âyet ve hadislerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda çözüm yolları sunan metotlardan bir tanesidir. Hadis, Tefsir ve İslâm Hukuku nesh konusunun incelendiği ilim dallarıdır. İmam Şâfiî’den itibaren pek çok âlim konuyla ilgilenmiş hatta bu konuda müstakil eserler yazılmıştır. Biz bu makalemizde Cumhuriyet sonrası “Hadiste nesh” konusunu kitap seviyesinde ele alan ilk çalışmayı, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun ‘’Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ adlı kitabını temel alarak nesh meselesini incelemeye, hocanın konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymaya çalışacağız.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî el-Mervezî. el-Müsned. thk. Şuayb Arnaûd-Âdil Mürşid. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 1421/2001.
- Aybakan, Bilal. “Şâfiî”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 38/223-233. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
- Bakkal, Ali. “İmam Şâfiî’de Nesh Anlayışı”. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 3/3 (1997), 109-132.
- Bakkal, Ali. “Kur’an’da Mensûh Ayetlerin Sayısı”. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/2 (1996), 33-74.
- Başaran, Selman. “Hâzimî”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 17/124-125. İstanbul: TDV Yayınları, 1998.
- Bekdemir, Sezai. “Sadrüşşeria’nın Nesh Konusuna Yaklaşımı”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2/2 (2016), 175-194.
- Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmâîl b. İbrâhîm el-Cu‘fî. el-Câmiu’s-sahîh. Dımeşk-Beyrut: Dâru İbn Kesîr, 1423/2002.
- Cürcânî, Seyyid Şerîf. et-Ta‘rifât. Beyrut: Darü’l-Kütübi’l-İlmiye, 1985.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi
24 Ekim 2021
Kabul Tarihi
15 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2
APA
Yıldırım, T., & Gültekin, A. (2021). Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 197-223. https://izlik.org/JA73AX65FJ
AMA
1.Yıldırım T, Gültekin A. Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı. RUSUH. 2021;1(2):197-223. https://izlik.org/JA73AX65FJ
Chicago
Yıldırım, Tuğba, ve Ayşe Gültekin. 2021. “Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı”. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 1 (2): 197-223. https://izlik.org/JA73AX65FJ.
EndNote
Yıldırım T, Gültekin A (01 Aralık 2021) Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 1 2 197–223.
IEEE
[1]T. Yıldırım ve A. Gültekin, “Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı”, RUSUH, c. 1, sy 2, ss. 197–223, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73AX65FJ
ISNAD
Yıldırım, Tuğba - Gültekin, Ayşe. “Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı”. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 1/2 (01 Aralık 2021): 197-223. https://izlik.org/JA73AX65FJ.
JAMA
1.Yıldırım T, Gültekin A. Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı. RUSUH. 2021;1:197–223.
MLA
Yıldırım, Tuğba, ve Ayşe Gültekin. “Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı”. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 2, Aralık 2021, ss. 197-23, https://izlik.org/JA73AX65FJ.
Vancouver
1.Tuğba Yıldırım, Ayşe Gültekin. Ali Osman Koçkuzu’nun “Hadiste Nâsih-Mensûh Meselesi’’ Adlı Eserinde Nesh Anlayışı. RUSUH [Internet]. 01 Aralık 2021;1(2):197-223. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73AX65FJ