EN
TR
CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ
Abstract
Bu araştırmada, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin cerrahi sonrası iyileşmenin hızlandırılması (ERAS) protokolleri hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek ve farkındalık oluşturmak amaçlandı. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Temmuz-Ekim 2017 tarihleri arasında cerrahi kliniklerde çalışan 53 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler sayı, yüzde, ki-kare testleri ile değerlendirildi. Hemşirelerin ortalama 32±7.06 yaşında ve %73.6’sının lisans mezunu olduğu, %39.6’sının 10 yıl ve üzerinde süredir çalıştığı, %79.2’sinin daha önce cerrahi/cerrahi hemşireliğine ilişkin bilimsel bir etkinliğe katılmadığı belirlendi. Hemşirelerin %86.8’i ERAS Protokolleri’ni duymadığını, %79.2’si protokollerin klinikte uygulanmadığını belirtti. Çalışmaya katılan hemşirelerin %96.2’si hastaların bilgilendirme ve eğitim alması, %1.9’u ameliyattan 6 saat öncesinde katı, 2 saat öncesinde sıvı gıdaların kesilmesi gerektiğini ve %84.9’u perioperatif dönemde dehidratasyonu önleyecek kadar sıvı infüzyonunun yeterli olduğunu bildiğini belirtti. Çalışılan klinik ile ERAS protokollerinden haberdar olma ve protokollerin uygulanma durumları arasında ve hemşirelerin toplam çalışma süreleri ile ERAS protokollerinden haberdar olmaları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Pek çok kanıta dayalı uygulamayı içeren ERAS protokolleri hakkında hemşirelerin eğitim almadığı; ameliyat öncesi açlık, ameliyat sonrası mobilizasyon ve ağrı yönetimi gibi konularda bilgilerinin sınırlı olduğu görüldü.
Keywords
References
- Ayoǧlu, H., Uçan, B., Taşçılar, Ö., Atik, L., Kaptan, Y. M., & Turan, I. Ö. (2009). Klinik araştirma preoperatif oral karbonhidrat solüsyonu kullanilmasinin hasta anksiyetesi ve konforu üzerine etkileri. Turk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Dernegi Dergisi, 37(6), 374–382.
- Demirhan, İ., & Pınar, G. (2019). Postoperatif iyileşmenin hızlandırılması ve hemşirelik yaklaşımları. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik E-Dergisi, 2(1), 43–53.
- Dolgun, E., Taşdemir, N., Ter, N., & Yavuz, M. (2011). Cerrahi hastalarının ameliyat öncesi aç kalma sürelerinin incelenmesi. FÜ Sağ. Bil. Tıp Derg, 25(1), 11–15.
- eras.org.tr. (n.d.). Retrieved from http://eras.org.tr/page.php?id=9
- Ersoy, E., & Gündoğdu, H. (2007). Cerrahi sonrası iyileşmenin hızlandırılması. Ulusal Cerrahi Dergisi, 23(1), 35–40.
- Feldheiser, A., Aziz, O., Baldini, G., Cox, B. P. B. W., Fearon, K. C. H., Feldman, L. S., … Carli, F. (2016). Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) for gastrointestinal surgery, part 2: Consensus statement for anaesthesia practice. Acta Anaesthesiologica Scandinavica, 60, 289–334. https://doi.org/10.1111/aas.12651
- Göktaş, S. (2019). Ameliyat sonrası kas iskelet sistemi komplikasyonları ve hemşirelik bakımı. Türkiye Klinikleri, 1, 51–58.
- Gündoğdu, H. (2017). Cerrahi İyileşmenin Hızlandırılması İçin Modern Teknikler. In F. Eti Aslan (Ed.), Cerrahi Bakım Vaka Analizler ile Birlikte (2nd ed., pp. 455–467). Ankara.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Surgical Diseases Nursing
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 1, 2023
Submission Date
December 19, 2022
Acceptance Date
December 27, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 1 Number: 1
APA
Çelebi, E., & İlçe, A. (2023). CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Sağlık Bakım Ve Rehabilitasyon Dergisi, 1(1), 12-24. https://izlik.org/JA34TF82XW
AMA
1.Çelebi E, İlçe A. CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. SABARED. 2023;1(1):12-24. https://izlik.org/JA34TF82XW
Chicago
Çelebi, Ebru, and Arzu İlçe. 2023. “CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Sağlık Bakım Ve Rehabilitasyon Dergisi 1 (1): 12-24. https://izlik.org/JA34TF82XW.
EndNote
Çelebi E, İlçe A (December 1, 2023) CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. Sağlık Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi 1 1 12–24.
IEEE
[1]E. Çelebi and A. İlçe, “CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”, SABARED, vol. 1, no. 1, pp. 12–24, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34TF82XW
ISNAD
Çelebi, Ebru - İlçe, Arzu. “CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Sağlık Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi 1/1 (December 1, 2023): 12-24. https://izlik.org/JA34TF82XW.
JAMA
1.Çelebi E, İlçe A. CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. SABARED. 2023;1:12–24.
MLA
Çelebi, Ebru, and Arzu İlçe. “CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ”. Sağlık Bakım Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 1, no. 1, Dec. 2023, pp. 12-24, https://izlik.org/JA34TF82XW.
Vancouver
1.Ebru Çelebi, Arzu İlçe. CERRAHİ KLİNİKLERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ERAS PROTOKOLLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ. SABARED [Internet]. 2023 Dec. 1;1(1):12-24. Available from: https://izlik.org/JA34TF82XW